Dan Negru a vorbit despre bătăliile pierdute de fermierii români.
Într-o postare pe Facebook, Dan Negru a făcut referire la fermierii români, despre care se vorbește foarte des în ultima perioadă, în contextul protestelor care par nesfârșite. Prezentatorul a vorbit despre bătăliile pierdute de români.
„Asta e parcarea unui supermarket din București, m-a rugat soția mea să iau ceva lapte, azi-dimineață. Sunt zeci, sunt mii, sunt sute de sortimente la raft și mi-am dat seama că asta e o altă bătălie pierdută de fermierii români. Se tot vorbește atât de mult despre ei în perioada asta.
Puțin peste un leu primește un fermier român pe un litru de lapte. La raft, eu îl cumpăr cu 6, cu 7, cu 8, cu 10 lei chiar. De 10 ori aproape prețul pe care îl primește un fermier român pe un litru de lapte.
Și mai e o bătălie pierdută. În anii '40, bunicii mei creșteau vaci, după cum cultivau cereale în Banat. Erau țărani înstăriți, „pauări” se numeau în perioada aceea țăranii din Banat, asta până când au venit comuniștii să le confiște tot.
Vaca românească pe care o creșteam noi cândva e pe cale de dispariție. Bălțata românească e o rasă de vacă pe cale de dispariție. Fermierii de azi cresc rasă Holstein pentru că e mult mai performantă, produce mult mai mult lapte. Nu știu dacă mai bun, dar, clar, produce mult mai mult lapte. Așa că Bălțata românească se duce și ea încet încet, așa cum se duce și „inimă de bou”, roșia aia mare, fără semințe care și ea e pe cale de dispariție.
E o epigramă frumoasă și celebra care spune:
Asta-i soarta boului,
Vițel, adult,
Să stea la poarta noului
Nițel mai mult
Acum, care o fi boul?", a spus Dan Negru într-un video postat pe pagina de Facebook.
Dragoş Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA, a fost invitat la emisiunea Totul despre Bani, de pe DC News si DC Business, unde a vorbit despre necesitatea înființării unei bănci agricole, dar și despre pericolul care ne așteaptă dacă românii continuă să vândă terenurile străinilor.
Dragoş Frumosu a explicat cum au fost afectați fermierii din România de măsurile fiscale care au intrat în vigoare la începutul anului, subliniind faptul că, în acest context, ar fi necesară înființarea unui bănci agricole.
„Spuneați că țara noastră are, poate, cel mai mare număr de mici fermieri din Uniunea Europeană. Cum au fost afectați aceștia de modificările fiscal-bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului?”, a spus Mihai Ciobanu.
„Măsurile fiscale luate la început de an conduc în astfel de cazuri la închiderea multor ferme. În România, astăzi, nu există o bancă agricolă, o bancă pentru fermieri și procesatori, astfel încât, oamenii care au nevoie de credite, până se pun pe picioare, până încep să scoată profit, ei au nevoie de bani.
Sigur că au nevoie de bani cu o dobândă mică, nu cu una care să-i sufoce pentru că altfel nu facem nimic. În toate țările civilizate există o bancă agricolă, o bancă destinată creditelor pentru fermieri. În România, din nefericire nu s-a făcut nimic în sensul ăsta.
Sunt câteva bănci, una românească, câteva care declară că susțin agricultura românească, dar nu așa cum ar trebui să fie o banca agricolă.
Acești oameni au făcut împrumuturi ca să-și pună culturile și ca să le recolteze. Pe de altă parte, peste tot se cer performanțe. Ca să ajungi la performanță îți trebuie tehnologie, oameni, muncă calificată și ca să poți să ajungi la acest nivel, îți trebuiesc credite. Nu au mai fost în stare, la sfârșitul anului, să și le plătească și au venit peste ei aceste măsuri fiscale care i-au împovărat mai tare și au în față două soluții: să închidă și să vândă ca să poată să-și recupereze niște sume de bani, astfel încât să scape de datorii. Pe de altă parte, riscul foarte mare este că, la colțul străzii, stau să cumpere aceste ferme străinii.", a spus Dragoş Frumosu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News