Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din București, spune că situația creșterii accelerate a numărului de noi infectări cu coronavirus devine tot mai greu de controlat și presiunea pusă pe spitale ar putea duce, în următoarele două săptămâni, la căutarea de noi soluții pentru internarea pacienților.
”Dacă avem multe infectări într-o zi, cu siguranță că în zilele următoare vom avea efectul de domino, în sensul că fiecare nouă persoană diagnosticată vine în contact cu multe alte persoane. Când vorbim de împărțirea pe fiecare regiune, dacă ne uităm la Brașov, care este foarte mic, să aibă aproape 50 de cazuri noi înseamnă mult, ceea ce demonstrează că în momentul în care mergem în concedii, riscul este foarte mare”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3.
Întrebat care ar fi rata de îmbolnăvire care ne-ar reduce îngrijorarea, în contextul în care acum ne aflăm la o rată de 4%, medicul a explicat: ”Sunt două aspecte. Dacă vorbim de rata de pozitivizare, am trebui să fim până în 2%, asta ar însemna să avem până în 500 de cazuri. Dacă am 20.000 de teste într-o zi, înseamnă că trebuie să am 400 de cazuri. Dar mai contează, totuși, ceva - dacă sunt multe persoane nou diagnosticate, ele trebuie evaluate. De aici se selectează destul de multe cazuri, cu forme medii și severe, care au nevoie de spitalizare. Mai ales că acum toți pacienții trebuie evaluați în primele două zile, va fi o presiune destul de mare la nivelul spitalelor dedicate Covid-19. Cum se întâmplă la Matei Balș, de exemplu.“
Marinescu spune că la Matei Balș se merge în permanență spre capacitate maximă și pentru locurile de boli infecțioase și de terapie intensivă, încercând de la o zi la alta să elibereze locuri.
”Deocamdată lucrurile pot fi gestionate, dar mă întreb ce se va întâmpla dacă numărul de infectări va crește. Ce va fi peste două săptămâni? Vor trebui găsite soluții, alte unități spitalicești care să preia acești pacienți. Și mai contează care este ponderea din infectările dintr-o zi de cazuri severe. Că până la urmă acolo e problema. Că dacă am asimptomatici e o altă discuție și e mai simplu“, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News