Dan Negru și-a exprimat punctul de vedere față de nemulțumirile profesorilor și greva generală din învățământ, care va debuta luni, 22 mai 2023.
Într-o postare pe Facebook, Dan Negru și-a exprimat punctul de vedere față de nemulțumirile cadrelor didactice și intrarea în grevă generală începând de săptămâna viitoare.
„Umilința, nu banii, i-a făcut pe mulți profesori să plece din învățământ! Trebuie să găsești curajul să te ridici de la „masa“ la care nu mai găsești respect.. Televiziunea și cinematografia i-au umilit mereu. Nu știu eroi pozitivi profesori in filmele, serialele sau telenovelele românești deși statul le finanțează! Statul finanțează lehamitea de România promovată in filme, seriale..
În toată lumea se fac filme in care profesorii sunt modele. De la clasicele „To sir, with love„ (Domnului profesor, cu dragoste) sau „A beatiful mind“ cu Russel Crowe până la „Casa del Papel“ unde personajul inteligent este Professore. E o replică celebră de film românesc: „Mână întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană„. Replica e spusă de un interlop unui profesor modest, umilit în școală, care se înhăitează cu mafia cerșetorilor.
Știți vreun film românesc cu profesori eroi? Marea decădere e lipsa de respect în toate!“, a scris Dan Negru pe Facebook.
Începând de luni, 22 mai 2023, ora 08:00, profesorii vor intra în grevă generală, nemulțumirea clamată de aceștia fiind salariile prea mici. Ieri, sindicatele din Educație au purtat discuții cu premierul Nicolae Ciucă și cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, însă acestea au eșuat.
De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis le-a dat dreptate cadrelor didactice și a opinat în favoarea creșterii veniturilor acestora.
„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptăţite. În condiţiile în care am avut şi avem o inflaţie destul de mare. Am spus acest lucru de multe ori în timp ce lucram la România Educată. Dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, săli de clasă bine dotate, ci trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie. Dascălii trebuie să aibă condiţiile pentru a-şi face treaba cum trebuie, iar foarte importantă este salarizarea. Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare, aici le dau dreptate“, a spus președintele României.
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
CITEȘTE ȘI - Decizie privind greva generală din Educație 2023. Elevii susțin demersul profesorilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News