Dan Șova: Nu pot să mă bazez pe ce spune procurorul-șef al DNA

Dan Șova
Dan Șova

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Șova, nu este de acord cu afirmațiile făcute de procurorul-șef al DNA, Daniel Morar, duminică la Realitatea TV, considerând că ceea ce a semnalat acesta privind referendumul reprezintă fapte individuale care nu au nicio treabă cu DNA. Mai mult, Dan Șova nu acceptă nici faptul ca procurorul-șef al DNA să susțină ”că dorinţa unui om sau dorinţa unei organizaţii politice de a obţine cât mai mult în alegeri reprezintă infracţiune”, arătând că nici chiar Gheorghiu-Dej nu a spus așa  ceva.

Referitor la declarația procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, potrivit căruia procurorii au constatat că la referendumul din 29 iulie au votat în localităţile de domiciliu militari aflaţi la Kandahar, în Afganistan, deţinuţi aflaţi în închisoare, precum şi persoane decedate, Dan Șova a taxat-o, luni, la RFI: "Această afirmaţie o privesc cu foarte mult umor! În ipoteza în care ceea ce spune procurorul-şef al DNA s-ar confirma, acestea reprezintă fapte individuale, care trebuie analizate în mod punctual, nu poţi să le uneşti pe toate şi să le pui în spatele cuiva, pentru simplul motiv că domnul Liviu Dragnea se afla la Bucureşti, la sediul din Kiseleff şi nu la secţia nu ştiu care de care spune domnia sa. Deci sunt fapte punctuale, care trebuie analizate de către Parchetele de pe lângă Judecătoria din raza teritorială a localităţii respective. N-au nici o legătură cu DNA-ul, sunt lucruri care s-au semnalat la toate scrutinele. Să faci anchetă la DNA pentru două-trei abateri ici-colo, dacă or fi fost, bineînţeles, nu pot să mă bazez pe ce spune procurorul-şef al DNA, în ipoteza în care este adevărat ceea ce spune domnia sa, trebuie anchetat punctual de către Parchetul de pe lângă Judecătoria din raza localităţii respective", a explicat ministrul pentru Relația cu Parlamentul, care-și dorește, în calitate de ”cetățean onest”, să fie investigate toate cazurile, inclusiv cele de la alegerile precedente.

"Este adevărat că eu, ca un cetăţean onest al acestei ţări mi-aş dori foarte mult să fie anchetate aceleaşi cazuri semnalate şi la alegerile prezidenţiale din 2009 şi la euro-parlamentarele din 2009 şi la parlamentarele din 2008, adică să fie anchetate toate, să fie trimise dosarele în instanţă şi să se aplice pedepsele de rigoare", a continuat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Întrebat dacă nu există riscul ca zidul făcut de USL în jurul lui Liviu Dragnea, anchetat de DNA în dosarul referendumului să fie privit ca o formă de presiune asupra justiţiei, Dan Şova a răspuns: "Nu este nici un zid făcut în jurul domnului Dragnea, este o atitudine pe care o avem faţă de un dosar eminamente politic. Cum pot să accept să spună un procuror că dorinţa unui om sau dorinţa unei organizaţii politice de a obţine cât mai mult în alegeri reprezintă infracţiune? Asta nici Gheorghiu-Dej n-a spus!".

Dan Șova consideră că, în cazul în care îndemnarea oamenilor la vot reprezintă o infracțiune, atunci societatea românească se întoarce în trecut, iar toți cei care au acționat în acest sens ar trebui să meargă la închisoare.

"Dacă dorinţa de-a obţine, dacă campania electorală pe care o faci, dacă îndemnul pe care-l adresezi oamenilor de a veni la vot, de a vota într-un anume fel, că de asta faci campanie electorală, de asta eşti organizaţie politică, dacă asta este infracţiune, înseamnă că ne întoarcem în anii '50, ar trebui să mergem la închisoare toţi, pentru că toţi am făcut acelaşi lucru, toţi am îndemnat oamenii să vină la vot, toţi am îndemnat oamenii să voteze DA pentru demiterea preşedintelui Băsescu, toţi am explicat continuu că trebuie să existe o anumită prezenţă la vot, pentru că se cere un cvorum în lege. Dacă aceasta reprezintă o responsabilitate penală, avem toată deschiderea, mergem la închisoare toţi", a continuat ministrul social-democrat.

Întrebat dacă nu se teme că autodenunţul co-președinților USL va irita şi mai mult Bruxelles-ul, Dan Şova a replicat: Autodenunțarea domniilor lor va fi urmată de audenunțarea tuturor, inclusiv de autodenunțarea mea de astăzi "Eu cred că Bruxelles-ul trebuie să se uite cu atenţie. Nu putem lucra la Bucureşti în termeni dacă se irită sau nu se irită Bruxelles-ul. Bruxelles-ul trebuie să se informeze corect. Pe de altă parte, dacă ne autodenunțăm, ne dăm pe mâna domnilor procurori, pentru că în România nu mai avem instituții cum e Parlamentul sau Academia Română, avem Parchetul General. Și atunci, toți ne petrecem viața între Parchetul General și DNA. Acesta este regimul Traian Băsescu”, a conchis Dan Șova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel