Zi tristă pentru familie și admiratorii marelui artist. În urmă cu 10 ani, în ziua de Sfânta Marie Mică, DAN SPĂTARU a încetat din viață, în urma unui atac de cord, lăsând un gol imens în lumea artistică. DAN SPĂTARU este înmormântat la Cimitirul Bellu. În memoria lui DAN SPĂTARU, anual este organizat, la Medgidia, festivalul care îi poartă numele.
DAN SPĂTARU. Născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, județul Constanța, într-o familie de învățători, artistul a rămas orfan de mamă la vârsta de 12 ani.
Ulterior, DAN SPĂTARU și sora lui s-au mutat la Medgidia la o mătușă, pentru a îndeplini dorința mamei "copiii mei să învețe carte". Aici a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A jucat la "Progresul", apoi la "Știința București".
DAN SPĂTARU. Când era în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenților", în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.
DAN SPĂTARU. Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele piese interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată, la o terasă, l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a scris aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa.
DAN SPĂTARU. La televiziune a debutat într-un spectacol înregistrat la Casa de cultură a studenților, alături de Petre Geambașu. Melodiile Amintiri, amintiri de Camelia Dăscălescu și Amor, mon amour, my love devin șlagăre, atrăgându-i o largă simpatie din partea publicului. În 1965 devine celebru, înregistrând la Radio melodia Nu-ți fie teamă de-un sărut de Camelia Dăscălescu.
DAN SPĂTARU. Timp de doi ani, din 1965 și până în 1967, a lucrat ca metodist la Casa de cultură a studenților Grigore Preoteasa din București, apoi a activat în cadrul Teatrului Fantasio din Constanța, în perioada 1972-1978. Aici o cunoaște, în anul 1972, pe viitoarea soție, Sida. S-au căsătorit în 1974 și au avut o fiică, Dana.
DAN SPĂTARU. În 1969 obținea prima recunoaștere a talentului său: Premiul de interpretare la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, cu melodiile Cu cine semeni dumneata și Țărăncuță, țărăncuță. Dintre șlagărele care l-au făcut celebru mai amintim: Ale tale, În rândul patru, Trecea fanfara militară, Nu-ți șade bine când plângi, O sută de stele, Ai trecut iar pe strada mea, Scara de mătase, Nu m-am gândit la despărțire, Drumurile noastre.
DAN SPĂTARU a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: Prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!, declara artistul într-un interviu.(Sursa: Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci