La începutul acestei săptămâni, Camera Deputaților a adoptat la inițiativa UDMR, un proiect de lege care prevede ca în localitățile unde există minimum 5.000 de cetățeni ce aparțin minorităților naționale, în spitalele din respectivele localități, trebuie angajați vorbitori ai limbii monorității respective. Desigur, legea se referă la minoritatea maghiară.
Proiectul a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare, infomează jurnalistul Dan Tănasă pe blogul personal. 263 de voturi „pentru” din cei 264 de deputați prezenți.
Potrivit formei adoptate la Senat, proiectul va modifica legea privind reforma în domeniul sănătății și legea asistenței sociale în sensul următor:
„În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numără cel puțin 5000 de cetățeni, prin grija autorităților administrației publice locale, instituțiile și unitățile de asistență socială încadrează și personal cunoscător al limbii minorităților naționale respective”.
Cotanctat în exclusivitate de DC News, Dan Tănasă critică în termeni duri acest proiect legislativ, care are ca scop ”epurarea etnică a românilor din spitalele din Transilavia”, și care este încă un pas spre oficializarea limbii maghiare în Ardeal. ”Este o lege care modifică două legi: legea reformă în sănătate și legea asisteței sociale”, informează jurnalistul.
Cele două scenarii ale acestei legi
Acesta precizează că actualul proiect legislativ este aproape identic cu Legea administrației publice locale din 2001, care a dus la ”epurarea etnică a românilor din administrațiile publice”, lucru urmărit și în acest moment în domeniul spitalelor.
”Forma adoptată este similară cu un articol din Legea administrației publice locale, Legea 215/ 2001, care a fost utilizat efectiv pentru epurarea etnică a românilor din instituțiile administrației publice din Harghita și Covasna, dar nu numai.
În zonele pe care UDMR le controlează, articolul acesta de lege a fost folosit pentru ca în Primării, Direcții publice, biblioteci, să fie angajați exclusiv doar cei care cunosc limba maghiară.
Acum s-a trecut în spitale. Din acest moment există două posibilități: ori o parte din români vor fi dați afară, pentru că va trebui să ai și vorbitori de limba maghiară, în zonele controlate de UDMR, ori, imaginați-vă ce se va întâmpla dacă s-ar angaja vorbitori de limba maghiară în fiecare spital. Doctori la fiecare secție, asistenți de asemenea. Ar fi o lovitură și pentru bugete, care și așa sunt sărăcăcioase”, a explicat Dan Tănasă.
Prima oară când o astfel de lege impune un prag
”Legea va folosi la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din Transilvania. Un director de spital, va putea invoca acest articol pentru a da afară și a aduce vorbitori de limba maghiară.
Este prima oară când se vorbește într-o asemenea lege de ”cel puțin 5.000 de cetățeni” ai minorităților. Acesta este un nou pas spre oficializarea limbii maghiare în Transilavania. Pentru prima oară într-o lege, apare acest prag de 5.000 de cetățeni. Până acum era 20% din numărul locuitorilor, acum doar 5.000 de locuitori.
Formularea este că încadrează și personal cunoscător, dar vă spun din experiență, de exemplu la Primăria Miercurea Ciuc, toate posturile sunt condiționate de limba maghiară”, a conchis Dan Tănasă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News