Dan Țandea, cauza morții celui mai cunoscut fermier din Cluj

Foto: Observator
Foto: Observator

Dan Țandea a murit în urma unui infarct miocardic, au stabilit medicii legiști. Conform rezultatului necropsiei, fermierul clujean a decedat din cauza unui infarct suferit duminică dimineața, foarte devreme, când s-a dus să pregătească mulsul vacilor.

Informația conform căreia Dan Țandea înlocuia o țeavă la fosa septică din fermă s-a dovedit neadevărată, crescătorul de vaci fiind găsit în ferma sa din Apahida în sala de muls, prăbușit lângă canalul de scurgere. Necropsia a arătat că Dan Țandea a făcut un infarct miocardic şi s-a prăbuşit într-un canal. Iniţial s-a crezut că agricultorul a murit intoxicat într-o fosă septică, potrivit Agrointel.

Decesul omului de afaceri a survenit foarte devreme, când încă nu se luminase de ziuă, duminică, în jurul orei 4. Deşi avea angajaţi, Dan Țandea se ocupa personal de ferme. S-a trezit înaintea tuturor chiar dacă era weekend pentru a pregăti instalaţia pentru mulsul vacilor.

”Şi-a pregătit instalaţia de muls pentru a începe mulsul la ora 5, ca în fiecare dimineaţă a fiecărei zile. Coincidenţa nefericită a fost că era un canal de vizitare care era înfundat. El a stat lângă acel canal”, a spus pentru Observator – Antena 1 fermierul Ionuț Oprița.

Un angajat al bărbatului l-a găsit fără suflare în bazinul care are doar 1 metru adâncime şi prin care trec câteva conducte. A dat alarma, însă medicii nu au mai putut face nimic.

Cine era fermierul Dan Țandea

Dan Cristian Țandea (52 de ani) era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal. A condus până nu demult Cooperativa Someș-Arieș, formă asociativă care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro.

Dan Țandea administra la acea vreme o fermă care lucra circa 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soția și fiul lui Dan Cristian Țandea dețineau alte 56 de bivolițe, 44 de vaci și 700 de oi.

În cadrul interviului realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Țandea a povestit cum a reușit să reînvie și să readucă pe piață una dintre cele mai valoroase brânze românești: brânza de Năsal.

Astfel, laptele din fermele familiei Țandea din județul Cluj era comercializat către Cooperativa Someș Arieș, iar o fracție din producția de lapte colectată de Cooperativă era direcționată spre producătorul de lactate Unilact, care este membru al cooperativei și deține atât fermă proprie, cât și parte de procesare. O altă parte din laptele Cooperativei Someș Arieș ajungea la Friesland Campina și la Romfulda, iar o fracție era procesată tradițional chiar sub coordonarea lui Țandea.

„Noi, ca și cooperativă, suntem acționari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele și producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem și marca noastră «Produs de Țaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale și pasta semi-tare”, spunea Țandrea la momentul interviului, potrivit foaiatransilvană.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel