Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, a fost invitat la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV, unde a vorbit despre electrificarea automobilelor.
Dan Vardie a discutat despre dezbaterile din Europa privind motorizările, menționând că majoritatea sunt sterile și influențate de interese comerciale și politice, fără legătură cu industria auto sau consumatorul. El a subliniat că politicienii, deși ar trebui să reprezinte oamenii, nu o fac eficient în contextul discuțiilor despre automobile.
„Vizavi de motorizări, toată Europa se confruntă cu multe dezbateri. Trei sferturi sunt sterile, sunt purtate de oameni care habar nu au ce vorbesc și multe sunt induse de interese comerciale care nu au legătură neapărat cu industria auto. Multe sunt induse în discuții, la nivel european, de interese politice care nu au nicio legătură cu consumatorul.
O să spuneți: „Politicienii parcă trebuiau să reprezinte oamenii”. De acord, dar poate cu altă ocazie. Cu ocazia asta, vorbind despre automobile, nu îi reprezintă deloc. Documentele arată tot ce se întâmplă.
Ce vreau să vă spun, mai pe înțelesul tuturor, este că noi suntem într-o perioadă, pe care APIA a definit-o: de evoluție către electrificare și către decarbonizare.
Electrificarea înseamnă mașini electrice sau mașini electrice care pot înmagazina, respectiv produce energie electrică la bordul automobilului pentru că bateria este un mod de a înmagazina.", a spus Dan Vardie.
Dan Vardie, preşedintele APIA, interviu la DC News TV
Dan Vardie a explicat ce este pila de combustibil cu hidrogen, subliniind că aceasta este o modalitate de a produce energie electrică la bordul unui automobil, care este în esență tot un vehicul electric.
„Așa-numita pilă de combustibil cu hidrogen este un mod de a produce energie electrică la bordul automobilului care e tot electric. Deci când auziți expresia „automobil cu hidrogen”, vă invit să fiți prudent și, dacă sunteți în măsură, să și interveniți și să spuneți: „Stimați colegi, automobilul cu hidrogen, dacă vă referiți la pila de combustibil cu hidrogen, așa numitul hydrogen fuel cell, e bine de precizat că e tot un automobil sută la sută electric”.
Deci automobilul electric, în forma de care vorbim noi la APIA, este acel automobil care are un loc în care să înmagazineze energia, oricum trebuie să aibă așa ceva, și eventual să și producă.", a spus Dan Vardie.
Dan Vardie a menționat că organizația europeană AUTOBEST a pionierat o idee inovatoare, care a uimit lumea: nuclear power cell. Potrivit acestuia, după 2050, o mică centrală nucleară va fi instalată la bordul automobilelor, oferind o cantitate imensă de energie electrică.
„Noi, la AUTOBEST, la organizația europeană, acum câțiva ani de zile am pionierat o idee care a uimit planeta. A fost preluată de foarte mulți și am spus: „Viitorul va fi ceea ce noi numim nuclear power cell”. Deci o mică centrală nucleară, estimăm undeva după 2050, va fi instalată la bordul automobilului care va da atât de multă energie electrică încât acel automobil tot timpul va putea funcționa nelimitat.
Adică nu contează kilometrii pentru că are acolo centrala care vă dați seama ce tehnologie va fi. În felul ăsta, dacă trebuie să dai mașina, iei centrala o pui pe următoarea mașină. Și nu va fi nicio problemă, niciun pericol. 2050. Ca să aveți o idee apropo de ce proiecții sunt.", a spus Dan Vardie la emisiunea „Totul despre bani", de pe DC News, DC Business și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu