Dana Chera a publicat un mesaj despre Lucian Avramescu.
Lucian Avramescu a murit în locuința sa din comuna Sângeru, județul Prahova, la vârsta de 73 de ani.
„Am scris acest mesaj acum o lună și jumătate. Am avut inima prea strânsă ca să-l pun pe blog. Omul despre care scriam trăia o mare suferință. Acum regret că n-am postat mesajul. Regret tare! SIMT, însă, în sufletul meu, că ȘTIA CÂT DE MULT ÎL PREȚUIESC!”, a scris Dana Chera pe blogul ei, danachera.ro.
Ulterior, a publicat și textul la care a făcut referire, intitulat: „Meseriașul”:
„Sunt câțiva oameni a căror prezență am căutat-o mereu, ca ziarist. Arta lor de a scrie și a rosti m-a făcut atentă și dornică să fiu mai bună. Unii mi-au întins o mână și au fost de față la încercările mele într-ale meseriei. La alții n-a fost să fie să ajung. Dintre toți marii cărora le-am vânat aprobarea profesională, unul s-a așezat blând în sufletul meu. Maestrul Lucian Avramescu. M-a învățat, fără să știe, cum să pun Da-ul și Nu-ul în metafore. Mi-a arătat din ochi picioarele strâmbe ale celor pentru care mersul devenise o boală ireversibilă. Nu mai știau de multă vreme ce-i echilibrul. M-a învățat că, dacă vreau să râd de cineva, să încep cu mine. Și să râd cu poftă! Să fac lucruri simple. Să spun ce gândesc și să nu judec oamenii după viețile lor din spatele perdelelor trase! Fără să știe. Acum, că știe, aș vrea să-l rog să mă lase să-i mulțumesc public! Pur și simplu: mulțumesc, mestre Lucian Avramescu!
PS. O doamnă fost ministru spunea la un moment dat despre dl. Avramescu: „Doamne, ce mă mai înțepa! Mergeam acasă și ai mei erau revoltați: nu mai citi, dragă, că e clar că are ceva cu tine! …Nimeni nu înțelegea de ce nu-l înjur! N-aveam cum! Eu știam că Avramescu avea dreptate!”
Poetul şi jurnalistul Lucian Avramescu s-a născut în comuna Sângeru, judeţul Prahova, la data de 14 august 1948.
A urmat cursurile Facultăţii de Horticultură a Universităţii din Craiova, pe care a absolvit-o în 1971, cu o licenţă în arhitectura peisageră, apoi şi cursurile Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti, potrivit "Dicţionarului general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004).
A debutat în 1967, cu poezie şi reportaje, în "România literară" şi "Luceafărul". A condus cenaclul "Serbările Scânteii Tineretului" (până în 1985). A fost ziarist la "Orizont" (Râmnicu Vâlcea, 1975), "Scânteia tineretului" (redactor-şef adjunct), "Suplimentul literar-artistic al 'Scânteii tineretului'" (1986-1989) şi "Tineretul liber" (ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989). Este fondatorul Agenţiei de ştiri 'A.M. Press' (1991), prima agenţie de presă cu capital privat înfiinţată după 1989. A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice.
De-a lungul timpului i-au apărut volumele: "Poeme" (Bucureşti, 1975), "Stele pe dealuri" (Craiova, 1976), "Transplantul de albastru" (Bucureşti, 1976), "Un liber albatros" (Bucureşti, 1978), "Ei, aş, spunea poetul" (Bucureşti, 1980), "Nu cer iertare" (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), "Bună seara, iubito" (vol.I - 1986), vol. II - 2000). În 2002, în cadrul Târgului Internaţional "Gaudeamus - carte de învăţătură" a fost lansat volumul "Ciorne", editat de A.M. Press, care reuneşte materiale semnate de Lucian Avramescu apărute în ziarul "România liberă". În 2011 i-a apărut volumul de poezii "Poetul ca o casă în flăcări". Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1979. A fost distins cu premiul de debut pentru poezie acordat de Editura Albatros (1975) şi Premiul pentru scriitorii tineri (1979). În cadrul Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru activitatea jurnalistică pe anul 2002, Lucian Avramescu a fost distins cu Premiul "Geo Bogza".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News