Ce e atât de greu să facă statul ce e normal în vreme de criză sanitară devastatoare - întreabă Dana Chera.
„Ascultăm oameni. La radio. La TV. Pe stradă. Oriunde. Ce spun… pare simplu. Ce explică… pare logic. Și ușor de înfăptuit. M-am întrebat zilele acestea de ce e atât de mare hăul între vorbe și fapte. Între logică și fapte. De ce e atât de greu de făcut ce gândim și ce spunem. Și multă lume, probabil, ca mine, are aceeași frustrare. Ce-i atât de greu să facă statul ce-i normal să facă în vreme de criză sanitară devastatoare? Adică să funcționeze cu fermitate și respect față de oameni și viețile lor?
Din păcate, „Statul” nu înseamnă niște oameni cu putere la o masă. Statul, la noi, e fiecare om de la masa aceea. Fiecare, cu interesele lui. Fiecare, cu putregaiul pe care vrea să-l acopere. Fiecare, cu orgoliul său. Un singur „ce” îi ține împreună. Dorința de a se împăuna dacă iese bine și de a da vina pe celălalt dacă iese rău”, a scris Dana Chera pe blogul ei.
„Viața noastră e în mâinile unor oameni cu putere, care nu sunt împreună. Care nu se respectă. Care nu se cunosc. Care pândesc greșeala celui de lângă ei. Care, în cele din urmă, își fac selfie-uri PE MORMANUL DE MORȚI. Pentru care ziua lor de mâine e mai importantă decât ziua noastră de azi”, a continuat Dana Chera.
„Așa stând lucrurile, să ne agățăm de ce putem, dragii mei. Supraviețuirea noastră, ca individualități, a noastră, ca popor, ține de fiecare dintre noi. Și de cât de repede îl ridicăm de jos pe cel pe care nu-l cunoaștem și care nu mai are putere să strige după ajutor. De fapt, de casa pe care ne-o construim singuri dar împreună, fără să ne dăm seama, în aceste zile plânse și grele!”, a conchis Dana Chera.
Situația din țară devine din ce în ce mai greu de gestionat, pe măsură ce autorităţile fac publice cele mai noi date despre evoluţia pandemiei în România. Incidența cazurilor a depășit, miercuri, 20 la mie în 13 localități din țară. În numeroase spitale din România, pacienții sunt nevoiți să aștepte în locuri improvizate pentru eliberarea unui pat.
Marți s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei - 18.863, cel mai mare număr de decese - 574, și cel mai mare număr de pacienți în stare gravă, la Terapie Intensivă - 1.805.
Masca redevine obligatorie atât în interior, cât și în exterior, începând de luni, a mai anunțat președintele Klaus Iohannis. De asemenea, de luni intră în vacanță și elevii de gimnaziu și liceu, nu doar cei din ciclul primar, timp de două săptămâni.
„Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție este vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu este așa. Haideți să vedem ce se întâmplă în lume: în vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70 - 80% s-au vaccinat, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră, unde o parte este reticentă din varii motive, reticentă la vaccinare, suntem în plină pandemie, iar la noi în România s-a declanșat o adevărată catastrofă cu sute și sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic”, a declarat, miercuri seară, președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci