Dana Nălbaru, fosta componentă a trupei HI-Q, a luat o decizie care i-a uimit pe mulți români: și-a retras fiica de la școală. De tot. Acest gest este destul de greu de înțeles pentru părinți, poate și pentru profesori.
Micuța Sofia a mers trei ani la școală. Acum va învăța în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac, fără constrângeri, fără competiții impuse, fără note și calificative. În prima zi de 'ne-școală', fetița Danei Nălbaru a făcut primul curs de scenaristică, a stat două ore în fața calculatorului făcând matematică și altă oră învățând programare pe calculator la cursurile online Khan Academy.
DC News a cerut opinia unui specialist pentru a vedea ce efecte poate să aibă asupra copilului decizia de a-l retrage din sistemul de învățământ de stat. Prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center, ne-a explicat ce probleme pot apărea după această hotărâre a părinților.
"Un copil care nu interacționează cu alți elevi, în contextul de învățare, este lipsit de anumite abilități sociale pe care nu și le poate exersa așa cum ar trebui. Acestea se vor dezvolta, dar mult mai târziu și în altfel de contexte sociale. Copilul va fi lipsit de atmosfera de competiție care există într-o clasă. Concurența are efect benefic asupra dezvoltării copilului. Mulți spun că ar trebui să protejăm copiii, să nu îi punem deloc în situații care să le creeze frustrare, să se simtă confortabil în situațiile de învățare și este un lucru minunat, într-adevăr, doar că acest lucru trebuie să se întâmple cu moderație pentru că lipsa completă a comparației cu alți copii poate să ducă la scăderea semnificativă a performanțelor. Vorbim și despre o încetinire a dezvoltării lui cognitive, sociale, în planul comunicării", a spus Geanina Cucu Ciuhan.
Întrebată dacă există avantaje în momentul în care un copil este retras din sistemul clasic de învățământ, aceasta ne-a spus: "Nu cred că am putea să vorbim despre avantaje. Mai degrabă, procedând așa, îi comunicăm copilului că este special, că este diferit de ceilalți copii. La început ar putea să se simtă privilegiat, să se simtă bine, încântat, dar apoi va porni în viață cu această idee care nu îl va ajuta. Nu poate trăi într-un glob de cristal tot restul vieții. La un moment dat, tot va trebui să se confrunte cu realitatea, cu modul în care funcționează școala, societatea și atunci nu facem altceva decât să întârziem dezvoltarea copilului".
Apelați la profesori și psihologi!
Prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan a explicat pentru DC News ce ar trebui să facă un parinte atunci când consideră că fiul său nu se poate adapta la sistemul de învățământ actual.
FOTO: Prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan
"Toți copiii au dificultăți în adaptare. Fiecare părinte își crește copilul cu empatie, căldură, îl învață lucruri frumoase și când ajunge la școală, se schimbă puțin lucrurile. Trebuie să respecte anumite reguli, să intre într-o anumită competiție, colaborare. Cu siguranță pot fi și anumite frustrări. La un moment dat, poate programa școlară este mai dificilă. Sunt anumite lucruri care trebuie reglate în învățământul românesc. Când un copil nu se adaptează acestui sistem, nu este cea mai bună soluție să-l retragem pentru că îl învățăm că atunci când nu reușește ceva... trebuie să plece din situația respectivă. Când un lucru nu va ieși cum își dorește... va abandona imediat", a mai zis directorul Minnie Psychological Center.
"Copilului trebuie să îi comunicăm când există o problemă. Părinții se pot adresa profesorilor, psihologilor. Trebuie să ne activăm toate resursele pentru a rezolva problema. și să facem față situației. Nu trebuie să ne activăm resursele pentru a fugi de situația în cauză", a adăugat specialistul.
VEZI ȘI: Dana Nălbaru și-a retras DEFINITIV fiica de la școală
Vă rugăm să ne spuneți și dumneavoastră ce părere aveți: un copil care nu se poata adapta imediat sistemului de învățământ actual trebuie retras de la școală?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News