Europarlamentara Viorica Dăncilă, membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen din Parlamentul European, a întrebat CE despre soluțiile pe care le are în vedere pentru a facilita accesul femeilor antreprenoare cu proiecte în industriile culturale și creative la finanțare prin fondurile europene.
Industriile culturale și creative sunt cele bazate pe valori culturale, creativitate, competențe și talente individuale, cu potențialul de a crea bunăstare și locuri de muncă prin generarea de valoare din proprietatea intelectuală.
[citeste si]
”Femeile se confruntă și în cadrul acestor industrii cu aceleași bariere ca și în alte sectoare economice, în special în ceea ce privește decalajul de remunerare și de pensii dintre femei și bărbați, accesul la finanțare, stereotipurile, formarea și învățarea pe tot parcursul vieții. Potențialul imens al femeilor inovatoare și antreprenoare și rolul important pe care acestea îl joacă în industriile culturale și creative trebuie stimulat și, prin urmare, trebuie încurajată asigurarea sprijinului financiar și formarea adecvate prin promovarea schimbului de bune practici în cadrul industriilor culturale și creative. Având în vedere că există mai multe sectoare în cadrul industriilor culturale și creative care ar trebui să primească sprijin financiar și fonduri speciale din partea Uniunii Europene pentru a încuraja oportunitățile de carieră ale femeilor în aceste sectoare, dar și pentru a dezvolta și produce potențialul inovator al acestora, are în vedere Comisia soluții adaptate mai ales în domeniul accesului la fonduri și la finanțare?” se arată în întrebarea transmisă de Viorica Dăncilă către Comisia Europeană.
Răspunsul comisarului Elżbieta Bieńkowska
Elżbieta Bieńkowska, Comisarul pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM a recunoscut, în răspunsul transmis către Viorica Dăncilă, importanța problemei ridicate de eurodeputată și a prezentat măsurile utilizate la nivel european, dar și cele aflate în planurile Comisiei pentru a sprijini dezvoltarea antreprenoriatului feminin din industriile culturale și creative.
”Comisia împărtășește opinia distinsei doamne deputat, opinie evidențiată, de asemenea, în recentul raport al Parlamentului European referitor la o politică coerentă a UE pentru industriile culturale și creative (ICC), în ceea ce privește impactul economic și cultural al acestor industrii. În prezent, Comisia pune în aplicare o gamă largă de inițiative care vizează promovarea inovării și facilitarea accesului la măsurile de sprijin pentru întreprinderi prin intermediul mai multor acțiuni în cadrul unor programe ale UE, inclusiv programul Europa creativă, programul pentru competitivitatea întreprinderilor și a IMM-urilor (COSME), programul Orizont 2020 și prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene.(...) În cadrul COSME, proiectul Worth vizează crearea de produse inovatoare prin intermediul parteneriatelor dintre IMM-urile producătoare și proiectanți/întreprinderile din sectorul tehnologic. Alte acțiuni vor fi lansate în 2017 pentru a sprijini noile întreprinderi inovatoare care activează în sectorul creativ și în domeniul noilor tehnologii. Comisia va lansa, de asemenea, acțiuni de consolidare a sinergiilor dintre ICC și turism, pentru a stimula capacitatea de inovare a ambelor sectoare. Concentrându-se în special asupra femeilor, WEgate, platforma electronică europeană pentru femeile antreprenoare, le oferă informații femeilor antreprenoare din toate sectoarele în ceea ce privește accesul la finanțare, accesul la rețele de afaceri, locul în care pot primi ajutor în regiunea lor, sfaturi, oportunități de formare profesională și de învățare, programe de mentorat, bune practici și studii de caz. WEgate acționează, de asemenea, ca o platformă on-line pentru crearea de rețele, schimbul de informații și cooperarea între femeile antreprenoare și cele care își doresc să devină antreprenoare și părțile interesate” afirmă comisarul Bieńkowska.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu