Danemarca introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci și porci

Danemarca este prima țară din Europa care va introduce o schemă de „taxă pentru flatulență”, fiind de așteptat ca noua impozitare să fie adoptată de parlamentul național, urmând să se aplice pentru creșterea vacilor și a porcilor.

Producătorii de lactate din Danemarca riscă să plătească, din 2030, o taxă anuală de 672 de coroane (96 de dolari) pe vacă pentru emisiile care încălzesc planeta și pe care animalele le generează, potrivit CNN. Danemarca va impozita și fermele de porci.

Acordul a fost încheiat luni seara între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții fermierilor, industriei și sindicatelor.

Crescătorii de animale danezi vor fi impozitați cu 300 de coroane (40,2 EUR) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 EUR) până în 2035.

Danemarca, mare exportator de lactate și carne de porc, iar agricultura  reprezinte cea mai mare sursă de emisii de carbon din țară.

Conform celor mai actualizate date de la Statistic Denmark, în țara scandinavă existau 1,4 milioane de vaci în iunie 2022. O vacă daneză tipică produce aproximativ 6 tone metrice de echivalent CO2 pe an.

Măsura vine la doar câteva luni după ce fermierii au organizat proteste în întreaga Europă, blocând drumurile cu tractoare și aruncând cu ouă în Parlamentul European din cauza unei lungi liste de reclamații, inclusiv nemulțumiri cu privire la reglementările de mediu și birocrația excesivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel