EXCLUSIV  Dani Mocanu și leul rănit, scandal MONSTRU. Chestiune interesantă despre care nu s-a vorbit până acum

Sursa Foto: Dani Mocanu Stop Romania | Official Video
Sursa Foto: Dani Mocanu Stop Romania | Official Video

Senatorul Marius Marinescu a reacționat după ce un leu rănit apare într-un videoclip al lui Dani Mocanu.

Am discutat cu domnul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, despre videoclipul în care apare un leu și doresc să punctez următoarele chestiuni:  Pe de o parte, Poliția a început o anchetă penală în privința unui șir de infracțiuni. FPAM și ong-urile de specialitate colaborează cu Poliția pentru salvarea leului, pentru a-i asigura bunăstarea și cu scopul de a-l duce la o grădină zoologică. Pe de altă parte, Poliția acționează pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. a declarat Marinescu.

Vorbim despre un șir de infracțiuni, conform Legii 205/2004 de protecție a animalelor: maltratare, schingiuire, traume fizice și psihice în cadrul acelor filmări. De asemenea, discutăm despre deținere fără drept al unui animal sălbatic. Mai mult, se presupune că acel leu ar fi fost închiriat de la o grădină zoologică. Prin urmare, administratorul grădinii zoologice ar putea fi acuzat de abuz în serviciu. Iată articolele, pe larg, la care fac referire, din Legea de protecție a animalelor:

Articolul 6


(1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea condițiilor prevăzute la art. 5 alin. (1).
(2) În sensul prezentei legi, prin cruzime față de animale se înțelege:
a) omorârea animalelor, cu intenție;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
f) abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
g) administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
h) maltratarea și schingiuirea animalelor;
i) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
j) provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace;
k) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea animalelor.

Capitolul II Condiții privind deținerea animalelor


Articolul 11


(1) Deținătorii de animale pot deține animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizați de direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București.
(2) Condițiile privind deținerea animalelor sălbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
(3) Deținătorii de animale pot deține animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice, pentru animalele aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Articolul 17


(1) Animalele pot fi folosite în scop publicitar, în spectacole, expoziții, competiții sau alte manifestări similare numai dacă:
a) organizatorul asigură condițiile prevăzute la art. 5;
b) sănătatea și bunăstarea animalelor nu sunt puse în pericol.
(2) Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.
(la 22-07-2017, Articolul 17 din Capitolul III a fost completat de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 171 din 14 iulie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 19 iulie 2017 )
(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore și animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii și animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil organizate și autorizate conform legii.
(la 22-07-2017, Articolul 17 din Capitolul III a fost completat de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 171 din 14 iulie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 19 iulie 2017 ) 

Doresc să mai menționez următorul aspect. Mulți nu erau de acord cu înființarea Poliției Animalelor, dar conștientizează acum cât de importantă și utilă este această nouă structură. Am aflat de la domnul purtător de cuvânt că, înainte de 23 decembrie 2020, va începe activitatea Poliția Animalelor., a subliniat Marius Marinescu.

Interlopii, practică revoltătoare cu animalele sălbatice

Punctez o altă chestiune interesantă despre care nu s-a vorbit până acum. În anul 2013, frații Cămătaru dețineau ilegal, de mulți ani, patru lei și doi urși. La sesizarea FPAM și la presiunea mass-media, Poliția a deschis dosar penal la timpul respectiv. Alături de jandarmi, eu, Marius Marinescu, președinte fondator FPAM, împreună cu regretata avocată Paula Iacob și avocatul Daniel Ionașcu, am fost la fața locului și am reușit să ridicăm leii și urșii de pe proprietatea fraților Cămătaru pentru a-i duce la grădina zoologică de la Ploiești. Ideea este că interlopii folosesc animalele sălbatice, care inspiră teamă și forță, cu scopul de a-și tortura datorncii. Mai mult, doresc să îi sperie pe adversarii lor din clanurile rivale. Este o practică des întâlnită. a declarat senatorul Marius Marinescu, pentru DC News.

Iată imaginile din 2013:

VEZI ȘI Dani Mocanu, săltat de polițiști după ce a filmat un videoclip cu un leu rănit

Dosar penal după ce manelistul Dani Mocanu a filmat un videoclip în care apare un leu rănit

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, referitor la realizarea unui videoclip cu un animal exotic, vă aducem la cunoștință următoarele: Polițiștii s-au sesizat din oficiu și efectuează verificări privind rele tratamente şi cruzimi împotriva animalelor, respectiv cu privire la condiţiile de deținere a animalului ce apare în materialul filmat. În cauză a fost întocmit dosar penal, conform Legii 205 din 2004, privind protecţia animalelor, în care se desfăşoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”, transmite IPJ Argeș.

Verificările au ca scop stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au petrecut faptele, respectiv identificarea și audierea tuturor persoanelor implicate, precum și verificarea asigurării condițiilor de asistență medicală, îngrijire și adăpost pentru animalul din filmare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel