Daniel Băluță, edilul Sectorului 4, a lansat proiectul "Romania Parc", a cărei inaugurarea va fi în 2018, anul Centenarului. Edilul Sectorului 4 a explicat că acest parc va cuprinde 100 de machete cu cele mai importante monumente din România, din toate județele țării, dar și formele de relief.
Costurile totale ale proiectului se ridică lacirca 3,3 milioane de euro, iar pentru finanțare se va încerca accesarea de fonduri din bugetul pentru Centenar, din PNDL, dar și fonduri europene, a explicat, miercuri, primarul Sectorului 4. Primăria Sectorului 4 a luat în considerare și posibilitatea de a nu obține finanțarea și, în acest caz, se va finanța din bugetul local, a mai explicat edilul.
La intrare în "România Parc" se va construi o parcare de 755 de locuri. În prezent, terenul pentru această parcare este în litigiu, însă primarul susține că este pregătit să lanseze parcul fie și individual, iar parcarea va fi construită imediat ce se rezolvă litigiile.
Cum va arăta parcul din Lumea Copiilor
Într-o reproducere cât mai fidelă a spațiului carpato-danubiano-pontic, în partea de sud a parcului va fi reprezentată Dunărea, în sud-est și est, Marea Neagră și Delta, iar în „inima" țării, Carpații. Formele de relief precum și principalele repere naturale – Sfinxul, Babele, lacuri și peșteri renumite – vor putea fi admirate îndeaproape de cei care vor dori să descopere frumusețea României.
Vezi AICI prezentarea proiectului
Totodată, parcul va fi o adevărată grădină botanică, ce va reprezenta vegetația autohtonă, tipică zonelor climatice din țara noastră, concepută să ofere un decor excepțional de-a lungul întregului an.
Aproximativ 100 de machete (realizate la scară 1:25 sau 1:30) prezintă o selecție relevantă de monumente și simboluri ale României, ca de exemplu: vechea capitală a Daciei - Sarmizegetusa Regia, chipul lui Decebal săpat în stâncă, Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, mănăstirile din Bucovina (Putna și Voroneț),mănăstirea Agapia, Ipoteștiul lui Eminescu, o poartă maramureșeană, cimitirul de la Săpânța, castelele Peleș și Bran, Biserica Neagră, Mausoleul de la Mărășești, operele lui Brâncuși, Arcul de Triumf, Ateneul Român etc.
România Parc 2018 oferă o varietate de atracții și pentru copii: vapoare, trenulețe,mașinuțe, care vor fi puse în mișcare cu ajutorul unor panouri de control, respectivjocuri interactive de puzzle, prezentarea meșteșugurilor tradiționale din fiecarezonă în parte, cu posibilitatea de a le experimenta în cadrul unor ateliere specifice (cioplitul pietrei, sculptura lemnului etc.). De asemenea, nu vor lipsi concursurile de cunoștințe generale despre țara noastră și spectacolele în aer liber, pentru care se va construi o scenă pentru un public de cca. 300 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News