Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii „De Ce Citim“, de la DC News, despre un moment de impact care a avut loc în România și importanța oamenilor de cultură în buna desfășurare a unei vieți sociale adecvate.
În cadrul emisiunii „De Ce Citim“, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre importanța oamenilor de cultură în societate:
„François Mitterrand invita periodic mari intelectuali francezi și jurnaliști, lua dineul cu ei, îi asculta, inclusiv pe cei care îl criticau. El simțea nevoia să aplece ureche către vocile lor. Cred că așa trebuie să facă un om de stat.
Un scriitor, un artist important, un om de cultură important poate greșește în ceea ce spune și evaluează, poate interpretarea lui nu-i întotdeauna cea mai corectă, dar el, prin valoarea lui, exprimă niște categorii importante din societate care se regăsesc în poziția lui artistică, implicit și în cea publică.
Țin minte, în 1989, la televiziune, când a apărut Victor Rebengiuc și a pus acel sul de hârtie igienică pe masă spunând: Cei care au fost niște politruci și niște colaboraționiști în anii de comunism, le ofer acest sul de hârtie igienică și să se abțină să mai participe la prim planul vieții sociale... . A fost un efect extraordinar, în acele câteva minute, în direct la televiziune. A fost așa ca un moment de cotitură în mentalul noii societăți care a asimilat această informație foarte importantă - că cei care au făcut rău trebuie să stea de o parte și să lase societatea în spate, să se despartă de trecutul ei comunist, asta ne spunea Victor Rebengiuc.
Iată cât de important poate să fie un om de cultură, un artist care vine într-un moment atât de delicat și arată societății, cam cum face Zelenski, care și el este tot actor, printr-un gest, direcția pe care să o urmeze“, a precizat Daniel Cristea Enache.
Criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit, în cadrul emisiunii „De Ce Citim“, de la DC News, despre poziția pe care trebuie să o ia intelectualii din Federația Rusă:
„Ideea aceasta că sunt lucruri mai importante pentru noi, precum opera personală, cariera, un premiu, un succes sau o funcție, decât această raportare directă, onestă și de bun-simț la realitate, această idee mi se pare totalmente perdantă pentru un intelectual. Un intelectual trebuie să se implice, trebuie să fie atent la ceea ce se întâmplă. Dacă este intelectual rus, trebuie să protesteze împotriva războiului, să folosească toate pârghiile pe care le mai are, că acum s-a blocat toată presa independentă în Rusia, și să-și facă auzită vocea, nu să pretindă că nu e un război, ci o operațiune specială, și să aproximeze situația refugiindu-se într-un anumit limbaj.
Intelectualii, oamenii de cultură și oamenii de știință, toate vocile acestea care contează într-un domeniu, trebuie să se raporteze într-un mod direct la ceea ce se întâmplă, mai ales că toate mijloacele de informare ne aduc informația în valuri și numai dacă nu vrei, poți să spui că nu ști ce se întâmplă acum în Ucraina.“, a spus, la DC News, Daniel Cristea Enache (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu