Criticul literar Daniel Cristea-Enache a făcut o remarcă privitoare la alocările bugetare pentru cultură în Franța și România.
Daniel Cristea-Enache, critic literar, a făcut o remarcă, în cadrul emisiunii De Ce Citim de la DC News, despre sumele care sunt alocate domeniului cultural în Franța și cele alocate în România. De asemenea, acesta a subliniat provocările la care este supus domeniul cultural în aceste vremuri de pandemie:
„Augustin Buzura vorbea despre cât de important este accesul la cultură, la carte. Sunt niște date referitoare în această privință. Am citit că alocarea pentru cultura din România este echivalentul a 200 de milioane de euro, alocarea pentru cultură în Franța este la nivelul a patru miliarde de euro. Asta e diferența elocventă între felul în care este privită cultura în Franța și felul în care e privită în România.
Sigur, nu putem compara nivelurile economice și financiare ale celor două țări, există o discrepanță spectaculoasă care ar trebui să ne dea de gândit, fiindcă pentru o națiune și un stat nu sunt importante numai elementele economice, financiare, bancare. Această investiție în cultură și educație se întoarce spectaculos înapoi, în timp, generație cu generație, promoție după promoție, și întreaga societatea beneficiază în prezent și în viitorul apropiat de aceste sume record alocate culturii și educației, mai ales în contextul acestei pandemii în care foarte mulți din sectorul cultural au avut de suferit. Multe librării s-au închis, fiindcă circuitele acestea de difuzare au fost sufocate, lucrătorii din sistemul cultural au fost printre categoriile cele mai afectate și mai lovite de pandemie“, a precizat, la emisiunea De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Criticul literar Daniel Cristea Enache a vorbit, în exclusivitate la DC News, la emisiunea De Ce Citim, despre importanța galoșilor ca piesă vestimentară:
„Putem specula că galoșii sunt un simbol al spiritului burghez, sunt acei pantofi care se pun peste pantofii obișnuiți astfel încât, atunci când ajungi într-o locuință să-ți descalți galoșii la intrare și să rămâi cu pantofii. Este ceva vetust, nu cred că mai poartă nimeni astăzi galoși, dar atunci, la începutul epocii interbelice, ei făceau încă parte din garderoba oamenilor bine, a burghezilor cu stare și cu eleganță vestimentară.“, a precizat, la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Conform DexOnline, galoșii reprezintă încălțămintea de cauciuc purtată peste pantofi ori peste ghete, pentru a le proteja de umezeală sau de noroi (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu