Sâmbătă, 19 februarie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată Generației ‘60 în proză, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre ce scriitori rămân „vii”.
„Spunea foarte frumos Călinescu: cine nu trăiește postum, nu poate să fie obiect de biografie. Degeaba avem un autor român contemporan sau mai mulți, care sunt foarte activi, foarte întreprinzători, dinamici, care nu au o operă care să le susțină acest dinamism, acest activism social, ei de fapt nu sunt în literatură. Iar autori care nu mai sunt printre noi, care nu mai au această activitate, acest dinamism social, au lăsat o operă importantă, sunt foarte prezenți printre noi.
Cine sunt cei ei pe care îi vedem, dar nu sunt și cei pe care nu-i mai vedem, dar sunt?
Cei pe care îi vedem nu sunt, iar cei pe care nu-i mai vedem sunt prin cărțile importante pe care le-au scris. Și acesta este un lucru foarte important. Pentru cei care cred că contează poziția socială, funcțiile, cariera ș.a.m.d. În ceea ce privește posteritatea sau chiar prezentul unui scriitor decisivă este opera pe care el o lasă, o pune pe hârtie, o publică și continuă să influențeze și să iradieze simbolic chiar și atunci când autorul nu mai este în viață.”
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News