Criptomoneda Libra este foarte periculoasă fiindcă ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar, iar băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate, a declarat, marţi, la Academia Română, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
"În ceea ce priveşte criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de pieţe paralele, de dispariţia băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputaţia guvernelor şi a unor bănci centrale, bănci centrale mari şi este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuţia este mult mai adâncă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt ataşaţi de această viziune. Ei care şi resping băncile centrale, ar dori să ne întoarcem în lumea lui free-banking. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă ar însemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori şi de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar şi băncile centrale şi-ar pierde din eficacitate", a spus Daniel Dăianu, scrie Agerpres.
El a menţionat că băncile centrale au şi aşa mari dificultăţi în a formula şi implementa politicile lor.
"În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie", a explicat Daniel Dăianu.
În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin. Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News