Urmărește emisiunea live


Daniel Dines, fondatorul UiPath, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Foto: captură video Daniel Dines
Foto: captură video Daniel Dines

Miliardarul român Daniel Dines, co-fondatorul UIPath, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Alegeri prezidentiale 2024

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) domnului Daniel Dines, unul dintre fondatorii UiPath, o companie globală de software care se ocupă de automatizarea robotică a proceselor/robotizarea proceselor automate (robotic process automatization/RPA).

UiPath a devenit în anul 2020 un decacorn, termen utilizat în business pentru a se referi mai ales la companii private de tip start-up care ajung să valoreze într-un timp relativ scurt peste 10 miliarde de dolari; folosit în asociere cu unicorn (companie evaluată la cel puţin 1 miliard USD) şi hectocorn (companie evaluată la cel puţin 100 miliarde USD), termenul arată raritatea unor astfel de reuşite în businessul inovativ.

Cine a făcut propunerea



Propunerea venită din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (zona ştiinţelor administrative fiind interesată de automatizarea proceselor administrative) şi din partea Facultăţii de Matematică şi Informatică (zona informatică fiind capabilă să ofere expertiză pentru automatizarea robotică a proceselor administrative, existând deja colaborări cu UiPath) a fost acceptată şi validată de Consiliul de Administraţie al UBB şi aprobată apoi de Senatul UBB.

"Prin această distincţie vrem să facem două lucruri: (1) să recunoaştem merite deosebite şi (2) să dăm un semnal despre ce înseamnă astăzi o universitate modernă. Mai precis spus, conferirea acestui titlu premiază primul decacorn înfiinţat în ţară de antreprenori-inovatori români (care, indiferent de viitor, a marcat deja o premieră şi a pus o bornă în domeniu) şi arată că inovarea şi relaţia antreprenorial-transformativă cu societatea sunt elemente fundamentale ale UBB. Într-adevăr, UBB valorizează toate cele trei misiuni academice: educaţie, cercetare ştiinţifică şi relaţia cu societatea. Cercetarea ştiinţifică este însă înţeleasă în UBB comprehensiv - cercetare-dezvoltare-inovare - şi este pusă în centrul activităţii academice, ceea ce face ca educaţia să fie una activă şi co-creată cu studenţii, iar relaţia cu societatea una antreprenorial-transformativă. Nu în ultimul rând, UBB a fost dacă nu primul, printre primii parteneri academici ai UiPath în ţară, în diverse proiecte care ţin de profilul companiei şi nevoile şi expertiza UBB. Vom organiza festivitatea de conferire a titlului undeva în toamna anului 2021, urmând să anunţăm din timp acest lucru. De dragul detaliilor, îmi face plăcere să menţionez că ideea mi-a venit după o discuţie despre inovarea europeană - organizată prin GUILD, grupul unora din cele mai importante universităţi europene, unde UBB este membru -, cu comisarul Mariya Gabriel, iar apoi am fost ferm convins văzând cum se raportează la UiPath consilierii europeni în inovare din biroului acesteia; în faza iniţială un rol important l-a avut în debutul discuţiilor şi Direcţia Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din UBB (prin colegii profesori Dan Lazăr şi Adrian Hudrea)", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Daniel Dines, co-fondatorul UIPath, avere mai mare decât George Soros

Dines, în vârstă de 49 de ani, are acum o avere de 7,63 miliarde de dolari, după un plus de aproape 3 miliarde de dolari, în baza prețului de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursă.

Miliardarul ungar George Soros se află chiar sub Dines, în topul Bloomberg, pe locul 347, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari.

"Pentru cineva care a venit în SUA din Europa la 20 de ani, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă, din punct de vedere profesional, experienţa la Microsoft a fost extraordinară. Dar am avut o idee nebună să mă întorc în România şi să pun bazele unei companii", a spus Daniel Dines, conform Bloomberg, anul trecut. 

Dines se regăsește, de asemenea, în topul Forbes al miliardarilor, pe locul 451, cu o avere estimată de 6 miliarde de dolari. Singurul român care se mai regăsește în acest top este Ion Țiriac, acum al doilea cel mai bogat român, el fiind pe locul 1.833, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, scrie Economedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel