Daniel Fenechiu, senator PNL, și-a exprimat opinia apropiată de UDMR cu privire la desființarea SIIJ. Pe scurt, se conturează o alianță PNL-UDMR în coaliția de guvernare, separată de varianta minoritară propusă de USR PLUS. De acord cu UDMR, ar fi PSD-ul.
”Este o propunere care nu este surprinzătoare, poziția mea de avocat este apropiată de propunerea UDMR, desființarea Secției Speciale este o prevedere a foii de parcurs pe care PNL și-a asumat-o” a spus Daniel Fenechiu, la Digi24. ”Însă, ulterior desființării, trebuie să stabilești ce faci cu cele câteva mii de dosare care există. În momentul când faci această analiză, n-ai cum să nu-ți amintești de o epocă nu de mult trecută, când, pe rolul unei secții din cadrul DNA, erau câteva mii de dosare, practic aproape toți judecătorii aveau dosare, și ne găseam în situația în care DNA era jucător în procesul pe care-l arbitra în care dădea soluția un judecător și, totodată, era decident în ceea ce privește trimiterea în judecată a unei persoane care avea o plângere sau avea un dosar creat pe autosesizare. Din punctul ăsta de vedere, magistrații judecători sunt nemulțumiți și s-au exprimat în sensul ăsta, într-o majoritate covârșitoare, că, pentru echilibrul justiției și pentru a elimina orice posibilitate de a influența decizia judecătorească, ar fi bine ca DNA să nu poate în același timp să fie și parte într-un dosar pe care-l judecă un judecător și să și aibă și dosarul judecătorului respectiv” a continuat liberalul.
Propunerea UDMR este ca SIIJ să ajungă în Parchetul General, ceea ce, spune Daniel Fenechiu, ”ar rezolva problema, pentru că n-ar mai fi acea Secție Specială creată din pixul lui Dragnea, cu anumit tip de numiri, ci ar fi o chestie instituțională, supusă controlului procurorului general și am elimina o serie de discuții și situații ca la Ploiești, Oradea și București”.
Kelemen Hunor, UDMR, propunere pe desființarea SIIJ
”Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. la DNA), ci la procurorul general.” a spus Kelemen Hunor.
PSD nu exclude varianta UDMR
Marcel Ciolacu a precizat, pentru DCNews, despre trecerea Secției Speciale la Ministerul Public, că ”n-ar fi o variantă foarte rea, n-ar fi o variantă de exclus”.
Astăzi, desființarea SIIJ, în varianta USR PLUS a mai înregistrat un eșec în Parlament: EXCLUSIV Proiectul de desfiinţare SIIJ, aviz nefavorabil la Comisia de Muncă. UDMR a lipsit de la vot
Stelian Ion, ministrul Justiției, nu pare să fie de acord cu UDMR și PNL
”UDMR nu e de acord cu respectarea competenței după materie, specializării parchetelor în sensul în care dosarele să se întoarcă către DNA, DIICOT și unitățile celelalte de parchet după competența materială. Susțineau dumnealor ca teză principală că ar trebui să meargă dosarele la Parchetul General. Însă, într-o asemenea situație, ne-am întoarce la o variantă asemănătoare SIIJ, prin aceea că o singură structură, la nivel central, ar trebui să acopere verificările în toată țara, ceea ce este absolut nefiresc și ineficient. Deci, din start, se va duce lucrul într-o zonă de blocaj total" a spus Stelian Ion. Vezi aici mai mult
Florin Cîțu se face că nu vede
”Are un calendar clar în Parlamentul României, este în procedură de urgenţă, şi eu nu cred că informaţia că partenerii noştri nu sunt de acord este corectă, pentru că partenerii noştri fac parte din Guvern, deci, când s-a aprobat în Guvern o formă am plecat cu toţii. Acum că în Parlamentul României vor fi amendamente, poate de la toată lumea, asta e altceva, dar forma care a plecat din Guvern a fost aprobată de coaliţia de guvernare, iar UDMR (...) sunt membri coaliţiei de guvernare şi parteneri în Guvern şi în momentul când a fost luată această decizie" susține premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News