Senatorii Şerban Nicolae şi Daniel Fenechiu au avut un schimb aprins de replici în direct, cei doi contrazicându-se pe reuşitele Guvernului Orban cu privire la legea carantinei.
Iată mai jos dialogul dintre cei doi, după ce Şerban Nicolae a spus că legea făcută de PNL pentru carantină şi izolare este proastă.
Şerban Nicolae: Avem un exemplu de anomalie. Eu nu am de ce să fac o lege care să îmi spună pe cine să internez şi pe cine nu, în vederea examinării clinice, paraclinice... Asta ţine de tratamentul medical, ştiu medicii ce au de făcut, nu e treaba mea să stabilesc asta. Nu pot stabili prin lege că trebuie să fie examinat pacientul. Dacă vă uitaţi în lege, scrie că pacientul se internează 48 de ore fără acordul lui, în vederea examinării. Să ne înţelegem. Eu, ca legiuitor, am o singură grijă. Să stabilesc măsurile restrictive pe care le iau pentru protejarea populaţiei în caz de epidemie. Un singur lucru mă interesează. Dacă este infectat şi este transmisibil. Atât şi nimic mai mult! Cum să nu vrea pacientul să vină la spital? Mi-a făcut cineva un examen şi a depistat pe suprafaţa corpului meu acest agent patogen? Măsura care se ia este a izolării? Celelalte măsuri, examinare, tratament, se fac pe proceduri medicale, nu prin lege. Eu, ca legiuitor, am grijă ca pacientul infectat să nu transmită altora. Aici apare aberaţia Guvernului. Sub presiunea timpului, nu putem face o lege decât pentru această pandemie? 48 de ore internare obligatorie. Asta pentru SARS-COV2, dar noi am vrut o lege cu caracter general. Ce faci dacă un virus are altă perioadă de incubaţie? Guvernul nu a vrut deloc, o lua haotic. Procedura judiciară nu mă ajută în niciun fel. Dacă judecătorul decide la unul că trebuie izolat şi la unul nu, cine răspunde?
Daniel Fenechiu: Şerban Nicolae spune lucruri care pe de o parte sunt în regulă, pe de o parte nu sunt în regulă, dar nu pot răspunde punctual, pentru că nu mi-am notat. Una peste alta, tot mecanismul judiciar este o creaţie a PSD. Senatorii PSD au insistat ca fiecare decizie care este luată de DSP sau medic şi care urmează să aibă ca efect restricţionarea unui drept fundamental să poată fi supusă controlului judecătoresc. Aşa s-a ajuns la situaţia cu 48 de ore
Şerban Nicolae: Nu asta e problema. Dacă judecătorul decide că nu trebuie să fiţi internat în vederea examinării? Şi medicul spune că e contaminat.
Daniel Fenechiu: Domnule coleg, PSD a decis treaba asta!
Şerban Nicolae: Lăsaţi-mă cu partidul, dacă o ducem iar în din astea politice, nu mai facem nimic.
Daniel Fenechiu: Noi am spus că perioada de 48 de ore nu trebuie să existe. Am înţeles disputa pe carantină, izolare, carantină, izolare. Eu vă înţeleg punctul de vedere, sunt de acord cu dvs. Dar din păcate, în dezbateri a fost foarte greu să ajungem la compromisul care azi a permis să votăm legea.
Şerban Nicolae: De ce nu i-aţi convins pe colegii dvs, pe Tătaru, pe Arafat, pe Orban, să facem această lege doar pentru virusul SARS-COV2 şi COVID-19? Pentru că v-am spus de la început, ideea că facem o lege cu caracter general, aplicabilă şi pe viitor, ca şi cum boli înalt contagioase vor fi în valuri peste planetă, nu a reuşit.
Daniel Fenechiu: Vă răspund. Amintiţi-vă că în momentul în care aţi vrut să veniţi cu o reglementare în care aţi vrut să interziceţi vânzarea unor active ale statului timp de doi ani, nu v-a interesat poziţia Guvernului. Aţi făcut legea cum aţi vrut!
Şerban Nicolae: Da, şi CCR a decis că e foarte constituţională.
Daniel Fenechiu: Cu majoritatea pe care o are, PSD putea să transforme legea propusă de Guvern.
Şerban Nicolae: Nu aţi înţeles, eu nu îmi fac o ambiţie din faptul că suntem majoritari în Parlament. De câte ori a invitat Guvernul ăsta celelalte partide la consultare? Niciodată! Am adoptat împreună o hotărâre în Parlament, în care am spus că Guvernul vine cu un raport al măsurilor săptămânal, în care prezintă un raport. Niciodată nu a trimis sau poate de vreo două ori, dar a fost în băşcălie. Ce îi împiedica pe cei din Guvern să vină cu un proiect publicabil?
Daniel Fenechiu: Păi ştiţi foarte bine! Curtea a lăsat Guvernul fără instrumente într-o zi de 2, care a picat joi. Guvernul a lucrat pe 3 şi pe 4 şi pe 6 l-a adus în Parlament.
Şerban Nicolae: Hai, hai, aşa este. Şi virusul a luat pauză în weekend. Decizia de neconstituţionalitate e din 25 iunie.
Daniel Fenechiu: Trebuia să ştim motivele, nu poţi legifera până nu ştii motivele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu