„Din punct de vedere constituţional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ”, consideră judectorul Daniel Morar. Potrivit acestuia, competenţa de a cerceta magistraţii poate să fie oriunde.
„Competenţa de a cerceta magistraţii poate să fie oriunde. Constituţia nu dă indicii precise aici. Competenţa a fost la Parchetul General într-o vreme, după aceea a venit la DNA, acum s-a dus la SIIJ. La DNA a fost întotdeauna competenţa de a cerceta faptele de corupţie. Prin urmare, alte fapte ale magistraţilor au fost anchetate de Parchetul General, de DIICOT sau de Parchetele Curţilor de Apel pentru judecătorii şi procurorii de la judecătorie şi tribunal. Nu e competenţă dată de Constituţie. Prin urmare, Legiuitorul are dreptul să stabilească în funcţie de politica lui penală la un moment dat, cu această competenţă”, a declarat judecătorul CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.
Conform acestuia, atât timp cât DNA nu este o structură constituţională, cu o competenţă pre-stabilită, nu e o problemă că pierde competenţa.
„Legiuitorul a spus în 2018 că toate faptele magistraţilor, prin urmare şi cele de corupţie, merg la o altă structură specializată. Curtea s-a pronunţat, în nenumărate rânduri şi a spus că acea dispoziţie şi construcţie legală este constituţională, fiind dreptul Parlamentului. Şi CCR mai spune un lucru acolo, pentru că în criticile de neconstituţionalitate şi am văzut şi în criticile pe care le-au făcut instanţele de sesizare a CJUE – era că pierde DNA din competenţă. Şi Curtea spune un lucru: atât timp cât DNA nu este o structură constituţională, cu o competenţă pre-stabilită, nu e o problemă că pierde competenţa. Competenţele se mută dintr-o parte în alta. Nu dispare competenţa, se mută dintr-o parte sau alta”, a mai spus Daniel Morar.
„Din punct de vedere constituţional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ. Legiuitorul poate să legifereze, poate să construiască aceste instituţii în funcţie de situaţia de moment. Pentru că dacă parchetele obişnuite, Parchetul General este singurul cu existenţă constituţională. Dacă parchetele obişnuite puteau să facă aceste lucruri şi au făcut atâţia ani până în 2002, rămânea acolo”, a spus Morar, referindu-se la discuţiile publice despre SIIJ, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News