Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, a făcut câteva observații cheie în urma cărții publicate de Daniel Morar.
Daniel Morar, fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, a publicat o carte de memorii în care face o serie de dezvăluiri cu privire la funcționarea justiției în anii săi de activitate. În aproape 700 de pagini, Daniel Morar redă momente importante pe care le-a trăit și le-a povestit atât din rolul de protagonist, cât și din cel de martor. Cartea poate fi văzută și ca o istorie a maturizării corpului magistraților, dar și a deformării acestuia, pe alocuri. Oamenii politici nu au cum să lipsească din poveste, iar unii dintre ei s-ar putea să apară chiar mai bine conturați decât am intenționat”, a punctat Daniel Morar, potrivit Humanitas.
„Sunt două perioade diferite ale lui Daniel Morar la care și el face trimitere”, a spus Victor Alistar. „Dacă vă uitați, de pildă, la perioada în care înșiră dosarelele pe care le-au instrumentat procurorii DNA și faptul că a fost o alegere să nu meargă pe confort, să nu fie prieten cu toată lumea, dimpotrivă, și-a creat dușmani în toate direcțiile. Când a ajuns judecător constituțional, i-a dezamăgit pe unii care l-au susținut când era șef al DNA și așa mai departe. Atunci când le înșiri, înșiri unele dosare care nici măcar nu au fost trimise în instanță. Când povestește partea de judecător constituțional, înșiră cu foarte mare relevanță momentele cheie în care Curtea Constituțională a intervenit pentru că, de fapt, partidele politice, sub presiunea mediatică și sub populismul unor mesaje și abordări, nu aveau curaj să o facă. Și atunci a trebuit să intervină Curtea ca să apere Constituția și ordinea de drept, până când poporul - ce să vezi - va vota o altă Constituție pe care și el trebuie să o respecte. Este o frază în carte în care spune că inclusiv poporului Constituția îi este obligatorie”, a spus Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, marți, în cadrul unui interviu acordat DC News și DC News TV.
„Cele două episoade sunt cele care ne arată, de fapt, și modul în care se centrează sau se duce ca perspectivă dialogul relatat astăzi între Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi”, a mai spus Victor Alistar.
Duminică, cu ocazia lansării volumului „Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiţiei după 1990”, Daniel Morar a spus cu privire la Laura Codruța Kovesi: „Pentru mine, Laura Codruţa Kovesi a fost un procuror-şef comod, nu s-a implicat negativ în anchetele procurorilor anticorupţie. Neînţelegerile au apărut când ea a înţeles să semneze acele protocoale cu serviciile de informaţii.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu