Fostul ofițer SRI, senatorul PSD Daniel Savu, a făcut o declarație inedită, în direct, despre cum va fi numit viitorul șef al SRI, printr-un plic de la partenerii NATO. Analistul Bogdan Chirieac și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, au comentat afirmația.
Iată afirmația lui Daniel Savu și reacțiile generate, în direct, la România TV:
Daniel Savu: Procedurile care s-au folosit în cazul domnului Maior când a fost numit de către domnul Traian Băsescu au rămas neschimbate. Domnul Klaus Iohannis va propune un nume pe care probabil că-l știe în momentul de față, pentru că, dacă vorbim de demisia domnului George Maior, șeful unui serviciu de informații cel mai important din România, ar fi cumva ridicol să credem că nu a știut despre această înlocuire a sa din fruntea serviciului, fapt pentru care a dat și un interviu amplu presei pentru a-și preciza punctele de vedere și a lăsa o pagină scrisă despre activitatea domniei sale la SRI, nu mai era oportun să-l dea după ce-și prezenta demisia, deci este cronica unei demisii anunțate. Înlocuitorul va fi numit de domnul Klaus Iohannis exact așa cum domnul Băsescu l-a numit pe domnul George Maior. Suntem țară membră NATO, avem parteneriate cu toate serviciile importante de informații din lume, suntem foarte bine văzuți în acest domeniu și probabil viitorul șef trebuie să fie un om care să fie acceptat de comunitatea internațională. SRI este membru în Clubul de la Berna, care cuprinde cele mai bune servicii de informații din lume. Nu se poate ca acest nume să-l pronunțe doar domnul Iohannis așa... probabil că va primi și dânsul un plic, cum a primit domnul Traian Băsescu, și în acel plic, va deschide plicul și va vedea numele propus și atunci toți parlamentarii vom vota pentru că se pune problema să votezi în interesul României, nu mai este o problemă politică, mai ales dacă acel nume nu va fi din lumea politică. (...) Trebuie să fie un șef al SRI, acceptat de toată lumea, pe un mandat probabil de mărimea mandatului domnului George Maior, care va parcurge și un alt președinte sau va coincide, ca în cazul domnului Maior, exclusiv cu mandatul domnului președinte. Cam asta e practica internațională. Nu se pune problema de voință a Parlamentului sau ca Parlamentul să facă un experiment, ce vrea fiecare minoritate, vorbesc nu de minoritățile naționale, de componența Parlamentului.
Bogdan Chirieac: Domnule senator, vă auziți ce spuneți?
Daniel Savu: Mă aud, spun ceea ce cred eu.
Bogdan Chirieac: Tocmai ne-ați spus că directorul uneia dintre cele mai importante instituții din orice stat din această lume, șeful principalului serviciu de informații, vine într-un plic de nu știu unde, iar Parlamentul, depozitarul suveranității naționale, nu face altceva decât să îndeplinească o formalitate.
Daniel Savu: Îl analizează, îl analizează. Dacă e bună propunerea, cum a fost în cazul domnului Maior, o acceptă Parlamentul.
Bogdan Chirieac: Asta ați spus.
Daniel Savu: Domnule Chirieac, dacă m-ați întreba pe mine, eu v-am răspuns de cred eu. Dacă vreți să facem o filosofie despre aceste numiri, să spunem acum că domnul Iohannis, în calitate de profesor de fizică și primar la Sibiu, cunoștea un nume adecvat pentru SRI, eu nu pot să cred treaba asta. Eu cred că va primi o propunere în calitate de țară aliată NATO și o va înainta, dar cred că a primit-o când a fost plecat în vacanță. La o asemenea numire îți consulți toți partenerii, nu spun că o primește în plic, am glumit cu plicul, a fost o metaforă, dacă credeți că domnul Iohannis are o numire pe care o face personal, eu mă înșel. Trebuie să ai multe cunoștințe ca să poți fi numit director al SRI. Nu poate fi numit oricine în această funcție.
Codrin Ștefănescu: O secundă, să lămurim o chestie, că a fost domnul Savu, care e colegul meu și e membru în Comisia de Control SRI. Domnul Savu a prezentat un punct de vedere strict personal, cu care eu nu sunt de acord. Eu nu cred că dacă suntem țară membră NATO și UE, partenerii noștri ne impun pe cine să punem șef la DIICOT sau la SRI sau la SIE. Ar fi fabulos de grav. (...) Eu înțeleg poziția domnului Savu în condițiile spectaculoase ale acestei demisii, îi înțeleg nu nervozitatea, să spunem semnele de întrebare pe care le punem.
Daniel Savu: Nu am niciun pic de nervozitate, sunt foarte calm, eu fac referire la ceea ce s-a întâmplat cu domnul Maior când a fost numit de domnul Băsescu. Istoria se repetă.
Codrin Ștefănescu: Eu știu că știți foarte multe din comisie, este ok, știu că aveți foarte multe informații.
Daniel Savu: Credeți că Băsescu l-a agreat atunci pe domnul Maior, murea de dragul domnului Maior să-l pună șef?
Codrin Ștefănescu: Eu cred că Maior pe vremea aia era un civil senator, care a fost numit un șef de serviciu. Eu cred că dl Iohannis are decizia luată și e tot de aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News