Preşedintele Comisiei Economice a Senatului, Daniel Zamfir, lider al ALDE Braşov, a anunţat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că va cere anularea Memorandumului semnat, în 2016, de Guvernul Cioloş, privind înfiinţarea unui Parc Naţional în Munţii Făgăraşului.
Potrivit documentului citat, Fundaţia Carpathia, care are iniţiativa înfiinţării acestui parc, "desfăşoară o activitate agresivă în privinţa accesului pe care doreşte să îl aibă în Munţii Făgăraşului, în detrimentul proprietarilor".
"În calitate de preşedinte al Comisiei Economice din Senat, voi cere denunţarea, anularea acestui memorandum, pentru a opri această ofensivă a fundaţiei străine, pentru a stopa această formă mascată prin care oamenii să fie siliţi, mai devreme sau mai târziu, să renunţe la pădurile moştenite din străbuni. Sub pretextul generos de a se ocupa de protejarea pădurilor, această fundaţie urmăreşte de fapt o formă ascunsă de a avea acces la exploatarea resurselor naturale, atât de bogate, din subsolul Munţilor Făgăraşului", a afirmat senatorul Daniel Zamfir.
"Le-aş sugera celor ce vor să pună mâna pe munţi să nu se joace cu oamenii acestor locuri, pentru care proprietatea e sfântă. Îi asigur pe proprietarii de păduri şi terenuri din Munţii Făgăraşului că au în mine un aliat puternic. În calitate de preşedinte al Comisiei Economice din Senatul României, voi cere autorităţilor naţionale să pornim procedurile de anulare a acestui memorandum păgubos. Vreau să se liniştească lucrurile în Ţara Făgăraşului. Dar şi în Argeş, Vâlcea ori Sibiu", a declarat Zamfir, potrivit sursei citate.
Fundaţia Conservation Carpathia a organizat, în 8 mai, la Braşov, o întâlnire cu proprietarii de terenuri şi primarii comunelor din zona braşoveană a Masivului Făgăraş, pentru a prezenta proiectul înfiinţării Parcului Naţional Făgăraş, care, potrivit reprezentanţilor ong-ului, ar avea ca scop protejarea şi conservarea pădurilor din acest areal. Proprietarii de terenuri le-au transmis, însă, reprezentanţilor fundaţiei că nu doresc să participe la acest proiect.
Întâlniri similare s-au desfăşurat şi în judeţele Argeş şi Vâlcea, unde există terenuri ce ar urma să facă parte din proiect. De asemenea, sunt vizate terenuri din judeţul Sibiu.
Vezi și: Munţii Făgăraş, ultima şansă: efectele defrişării şi lupta pentru conservare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News