EXCLUSIV  Daniela Dărăban, Director Executiv Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie: Suntem într-o situație de siguranță pe sezonul rece / video

Daniela Daraban Foto: Crișan Andreescu
Daniela Daraban Foto: Crișan Andreescu

Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a vorbit despre situația pe piața de energie, acolo unde furnizorii și distribuitorii și-au îndeplinit obligațiile prevăzute de cadrul legal.

'Furnizorii au depus toate eforturile să aplice cadrul legal în vigoare şi ceea ce se întâmplă şi astăzi, cu aşteptarea corectă, e ca şi statul român să aplice cadrul legal în vigoare şi să respecte termenele de plată stabilite prin lege. Dacă pe partea noastră pot să spun cu toată responsabilitatea că obligaţiile sunt îndeplinite.

Adică orice potenţială scăpare este o chestiune pe care o poate justifica fiecare operator în parte, dar operatorii şi-au îndeplinit toate obligaţiile, inclusiv partea de înmagazinare. Vorbim cu multă apreciere că suntem într-o situaţie de siguranţă pe sezonul rece vizavi de cantitatea de gaze din depozit, dar trebuie să spunem că marea majoritate a cantităţilor înmagazinate au fost înmagazinate de către furnizori. În acest an, obligaţiile de înmagazinare ale furnizorilor au crescut foarte mult şi şi-au dus la îndeplinire aceste obligaţii chiar dacă statul român nu a reuşit să îşi respecte obligaţiile, tot stabilite de lege, vizavi de asigurarea fluxului necesar în termenele stabilite de către cadrul legislativ', a precizat Dana Daraban.

Daniela Dărăban a subliniat că statul român, din poziţia privilegiată pe care o are, uneori s-a 'burzuluit' total nepotrivit asupra mediului de afaceri atunci când au existat anumite sincope în partea de facturare.

'Dacă statul român este într-o poziţie privilegiată şi de multe ori nu este o problemă să o şi folosească această putere, ceea ce este ok atâta timp cât este una justificată, atunci când operatorii, din variate motive, în principal anul trecut din cauza multiplelor modificări aduse cadrului legislativ, au avut anumite sincope în partea de facturare, o chestiune asumată şi comunicată transparent chiar şi către clienţi, statul s-a burzuluit într-un fel, zic eu, total nepotrivit asupra unor agenţi economici, asupra unui întreg sector economic, adică a mediului de afaceri.

În sectorul de distribuţie - furnizare avem 22.000 de angajaţi şi sunt în marea lor majoritate români. Deci, cred că această situaţie e un pic nepotrivită, de a arunca tot felul de suspiciuni pe agenţii economici, pe care o simt şi în aceste zile şi nu înţeleg de ce avem acest apetit nepotrivit, astfel de abordări vizavi de mediul de afaceri', a transmis ea. Directorul executiv al ACUE susţine că, în cazul în care există suspiciuni vizavi de anumite activităţi, ele trebuie tratate cu respectarea cadrului legal şi pe standardele europene, iar în public 'ieşi şi aduci acuzaţii în momentul în care ai date ferme, certe'.

Dana Daraban a exemplificat cu datele publicate de ANRE la data de 11 noiembrie.

'Ne uităm la consumatori casnici: decontări aprilie, mai, iulie, august 2023 - zero lei. Este într-adevăr o sumă la 2023, iunie, undeva la 171.000 lei, adică vreo 34.000 euro. La non-casnici sumele scad considerabil, adică în mai-iunie, într-adevăr, vedem 425.000 lei, 12.000 lei deci o întreagă piaţă.Ca să ne înţelegem: 27.000 euro. În iulie-august avem zero. Dacă ne uităm ca să vedem şi punctul de referinţă comparativ 2022, aprilie 2022 aveam pe luna aprilie 115 milioane solicitări de decontare la casnici, 225 la non-casnici', a subliniat Dărăban. În opinia sa, furnizorii şi-au dovedit rezilienţa şi au pre-finanţat aceste scheme şi vor asigura în continuare finanţarea acestor scheme pe cel puţin patru-şase luni de zile. 'Eu vin dintr-o şcoală în care dacă ai date vorbeşti, dacă ai anumite suspiciuni vorbeşti direct vizavi de cel pe care îl vizezi şi cu toate datele şi pe procedurile legale în vigoare. (...)

Sunt investitori, sunt agenţi economici care trebuie trataţi la standardele legislaţiei europene şi la standardele pe care le ni le impunem prin procedura de pe care o avem acum în vedere vizavi de intrarea în OECD. Deci, eu zic că trebuie să renunţăm la aceste obiceiuri. Furnizorii şi-au dovedit rezilienţa, au pre-finanţat aceste scheme şi în continuare asigură finanţarea acestor scheme pe cel puţin patru-şase luni de zile', a adăugat şefa ACUE.

Mai mult, Daniela Dărăban a spus că ar trebui începute discuţiile despre ieşirea din schemele plafonate şi revenirea la o piaţă liberă 'un pic mai repede', pentru că toată lumea trebuie să ştie ce bugetează pentru anul 2025.

'Cred că ar trebui deja să începem discuţiile pentru ce facem în 2025, pentru revenirea la o piaţă liberă. Eu îndrăznesc să spun un pic mai repede, eu cred că după procedura de alocare a cantităţilor pentru 2024, cred că ar trebui deja să începem discuţiile pentru ce facem în 2025. Ştim foarte bine că în 2024, deja din primăvară-vară, fiecare furnizor, cel puţin istoric, îşi face deja strategiile de achiziţii pe cantităţile necesare pe 2025 şi aici trebuie să existe predictibilitate şi sincer, nu doar la nivelul furnizorilor, ci şi la nivelul producătorilor şi la nivelul clienţilor.

Adică toată lumea trebuie să ştie ce bugetează pentru 2025, iar piaţa de energie, deşi poate să pară ceva simplu, eu îndrăznesc să spun că este o chestiune destul de sofisticată şi va deveni şi mai sofisticată. Cred că atenţia cu care facem această ieşire, deci acest treptat, acest fase-out din schemele plafonate, este foarte important pentru a evita orice şoc', a mai spus aceasta. Pe partea de distribuţie, Dărăban a transmis că interesul distribuitorilor pentru accesul la fonduri europene este unul crescut şi se aşteaptă la o suplimentare a fondurilor. 'La data de 8 noiembrie sunt 950 de milioane de euro, proiecte depuse dintr-un buget de 1,1 miliarde pe fondul de modernizare pentru un call care se închide în iunie 2024', a adăugat ea.

Nu în ultimul rând, legat de noua varianta a Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) transmisă Comisiei Europene, şefa ACUE a cerut 'un pic mai multă atenţie' la capitolele de infrastructura de distribuţie şi de transport, acestea fiind foarte slab tratate în aceste documente.

'Vă rog să ne uităm un pic inclusiv pe noua variantă a PNIESC, care a fost transmisă la Comisia Europeană şi (...) să dăm un pic mai multă atenţie, dacă chiar vrem ceea ce ne propunem să se şi întâmple (...), la infrastructura de distribuţie şi de transport, pentru că aceste capitole cam lipsesc, cel puţin pe distribuţie. Sunt foarte slab tratate în aceste documente şi vorbesc aici de necesarul de investiţii.

Tranziţia energetică nu se va putea face fără un upgrade istoric crescut şi vreau să spun că niciodată nu s-a pus problema de un astfel de nivel de investiţii într-o perioadă atât de scurtă. Mai avem 6 ani până în 2030, după care mai avem 10 ani până în 2040. Adică România trebuie să aibă o strategie foarte, foarte bine pusă la punct pe partea de investiţii în reţele', a explicat Dana Daraban. În ceea ce priveşte prosumatorii, ea a menţionat că zilnic sunt conectaţi aproape 300 de prosumatori, acestea fiind probabil singurele investiţii semnificative care se văd imediat în partea de producţie din surse regenerabile din ultimii doi ani de zile.

'Conectăm, cel puţin pe datele pe care le-am văzut publicate la luna august, undeva la 297 de prosumatori pe zi. Problemele pe care le vedem în schimb - fără a spune că este o problemă creşterea atât de accelerată a prosumatorilor, chiar cred că sunt investiţiile, cam singurele investiţii semnificative în ultimii doi ani de zile, care se văd imediat în partea de producţie din surse regenerabile - dar evoluţia cadrului de reglementare şi în special ultimele modificări, pe care le vedem, să spunem aşa, în cadrul Parlamentului, discutate din punctul nostru de vedere, vor crea blocaje semnificative, chiar dacă probabil că intenţia a fost bună, dar vor crea blocaje semnificative la nivelul conectării', a concluzionat directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).', a spus Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la Energy Forum -Ediția a X-a: "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic", organizată de DC Media Group.

VIDEO

Youtube video image

Reprezentanţi ai autorităţii centrale şi ai unor companii din domeniul energiei participă, marţi, la 'Energy Forum Ediţia a X-a - Strategia pentru iarna 2023 - 2024 în actualul context politico-economic', eveniment organizat de DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel