Judecătorul Cristi Danileț, încă membru al Consiliului Superior al Magistraturii, luptă cu ultimele puteri contra revocării. În ciuda votului uriaș pentru revocare dat de adunările generale de la peste o sută de Judecătorii din țară, Danileț sugerează votul pentru revocare dat de Judecătorii nu este suficient. El spune că mai este nevoie și de un vot dat de plenul CSM.
În CSM, tabăra pe care mizează Danileț, și anume tabăra Hăineală, este majoritară. Danileț scrie pe Facebook: „La un post TV se anunță că am fost sau sunt revocat. Încă nu s-a discutat așa ceva în CSM: doar Plenul CSM decide revocarea, la solicitarea instanțelor. Așa că mâine și în zilele următoare mă duc la serviciu, în mod obișnuit – CSM, Calea Plevnei 141B, București”. Danileț adaugă că și dacă va fi revocat, își pierde doar postul din CSM, nu și funcția de judecător. „Mă voi întoarce la una din Judecătoriile din România. Iar contul de Facebook nu mi-l șterg nici mort”, scrie Dănileț.
Concret, se va încerca să se meargă pe o interpretare a legii potrivit căreia numai plenul CSM poate stabili prin vot revocarea membrilor săi. Articolul 52 din legea 317/2004, care reglementează felul în care pot fi revocați membrii aleși ai CSM, este formulat neclar.
Primele alineate ale articolului descriu felul în care membrii CSM pot fi revocați de colegii lor din Consiliu: „(1) Revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se propune de preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului ori de o treime din membri, în situaţia în care persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau în cazul aplicării oricărei sancţiuni disciplinare. (2) Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la sesizarea formulată potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii”.
Alineatele (4)-(9) reglementează, pe de altă parte, felul în care un membru CSM este revocat de cei care l-au ales, adică de judecători sau de procurori, scrie A.M. Press. Spicuim: „(4) Membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor (…) (7) Procedura de revocare poate fi declanşată de orice adunare generală de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se cere, precum şi de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. (8) Centralizarea rezultatelor votului se realizează de adunarea generală care a iniţiat procedura sau de prima adunare generală sesizată de organizaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor. (9) În termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales”. Deși aparent posibila strategie a taberei Hăineală este „acoperită” legal, trebuie subliniată o distincție evidentă pe care legea o face între cele două situații. Astfel, în cazul revocării la propunerea președintelui, a vicepreședintelui sau a o treime din membrii CSM, actul normativ stipulează că plenul Consiliului POATE DISPUNE (alin 2 de mai sus), în timp ce în situația revocării la cererea instanțelor, se spune că plenul Consiliului DISPUNE în termen de 15 zile (alin 9 citat).
Este așadar o diferență foarte mare: în timp ce prima este o normă permisivă- „Consiliul poate dispune”-, a doar este o normă imperativă- „Consiliul dispune” – cu alte cuvinte nu face decât să ia act, cu atât mai mult cu cât i se dă și un termen pentru acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News