Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat în cadrul emisiunii DC Conducem de ce românii nu respectă cu stricteţe legile în trafic.
Totul a plecat de la întrebarea pusă de o femeie pe un grup de vacanţe. Aceasta spunea că pleacă în Grecia cu familia, adică soţul şi cei doi copii, şi voia să ştie dacă poliţiştii din Grecia şi Bulgaria sunt atenţi la prezenţa înălţătorului pentru copii pe bancheta din spate.
"Eu sunt convins că acea mămică nu îşi pune problema siguranţei copilului, nu pentru că nu îl iubeşte, ci pentru că nu crede, nu este conştientă că i se poate întâmpla ceva. Şi atunci îşi pune problema că, plecând în concediu în altă ţară, poliţiştii s-ar putea să ţină cont. Problema e amenda, nu siguranţa copilului. Din nou, sistemul de educaţie este la pământ. O să tot asistăm la situaţii de genul ăsta. Mămica aceasta nu crede, nu ştie că i se poate întâmpla ei ceva. Ea nu crede că se poate întâmpla ceva la modul general. Sunt doi paşi. Primul este să ştii că se poate întâmpla ceva. Să ştii care e efectul unui impact, unei răsturnări, etc. La modul general. Şi apoi să accepţi că ţi se poate întâmpla şi ţie.
Cei care ştiu că se poate întâmpla ceva rău nu acceptă că li se poate întâmpla ceva lor. "Da, bine, dar nu eu". Azi mor 5 oameni, sunt 10 răniţi grav, sunt 70-80 răniţi uşor, "dar nu eu". Toţi cei din statistica asta spun că "nu eu".
Primul pas este ca societatea să înveţe participantul la trafic, pieton, motociclist, pasager în autobuz, trotinetist, etc ,cum poate fi în siguranţă. Pe urmă trebuie să vină cu pasul al doilea, cu mesajul psihologic, că şi lor li se poate întâmpla.
Mămica asta în primul rând nu ştie că se poate întâmpla un rău, şi în al doilea rând nici măcar nu îşi pune problema că ei i se poate întâmpla un rău. Singura problemă pe care o ştie e că prin alte părţi s-ar putea să primească o amendă dacă nu are ceva-ul ăla, înălţător, scăunel, centură, etc", a declarat Titi Aur, la DC Conducem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu