Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, joi seară, ca fostul ministrul al Finanțelor, Darius Vâlcov, să fie plasat în arest la domiciliu. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie, iar procurorii o pot ataca.
În următoarele 30 de zile, Darius Vâlcov are obligația de a nu părăsi imobilul în care locuieşte fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, a judecătorului de drepturi şi libertăţi şi trebuie să se supună restricţiilor stabilite de acestea.
De asemenea, fostul ministru al Finanțelor are următoarele obligații: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii, precum şi cu ceilalţi subiecţi procesuali.
În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, l-au avertizat judecătorii pe Darius Vâlcov.
Iată minuta ședinței de la ÎCCJ:
”În baza art. 227 alin.1 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie privind pe inculpatul VÂLCOV DARIUS – BOGDAN. În baza art. 218 alin. 1 Cod procedură penală cu referire la art. 219 alin. 1 Cod de procedură penală, art. 227 alin. 2 şi art. 202 alin. 4 lit.d Cod procedură penală, aplică inculpatului VÂLCOV DARIUS – BOGDAN măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 26 martie 2015 până la data de 24 aprilie 2015, inclusiv.
În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală impune inculpatului VÂLCOV DARIUS – BOGDAN obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, a judecătorului de drepturi şi libertăţi şi de a se supune restricţiilor stabilite de acestea. În temeiul art. 221 alin.2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul VÂLCOV DARIUS – BOGDAN are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii, precum şi cu ceilalţi subiecţi procesuali. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Conform art.221 alin.5 C.p.p., pe durata măsurii, inculpatul poate părăsi imobilul unde locuieşte pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora.
În temeiul art. 221 alin.8 C.p.p., copia prezentei încheieri se va comunica de îndată inculpatului VÂLCOV DARIUS – BOGDAN şi autorităţii desemnate cu supravegherea sa, respectiv Poliţia oraşului Slatina, Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi organelor de frontieră. Constată că reţinerea inculpatului VÂLCOV DARIUS – BOGDAN a încetat la data de 26 martie 2015, ora 17.30. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial, în sumă de 50 lei, cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi procuror”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News