La ultimele alegeri parlamentare, președintele Klaus Iohannis nu a fost învins. PSD a învins PNL, Guvernul Cioloș - un mod de a face politică şi justiție în România, în niciun caz însă pe președinte. Că nu a fost locomotiva pentru dreapta, că ar trebui serios puse sub semnul întrebării sondajele în care apare cu 50% încredere este o altă poveste.
Imediat după alegeri pot urma, însă, mai multe mișcări imposibil de explicat ale președintelui. În primul rând, consultările inutile de la Cotroceni fără participarea celor care dețin majoritatea: PDS și PNL. A urmat nominalizarea Sevil Shhaideh și cea ridicolă a lui Eugen Tomac.
Ce au discutat Băsescu și Iohannis rămâne un secret, dar după întâlnirea celor doi Iohannis a mutat în așa fel încât să-și asume el înfrângerea PNL-ului. Mai exact a amânat nominalizarea premierului.
Președintele Iohannis a desenat practic un ring unde a intrat el împreună cu Liviu Dragnea. Președintele PSD a anunțat, cu subiect și predicat, de pe poziția învingătorului, că d-na Shhaideh este prima și ultima nominalizare. În caz că nu va fi nominalizată, a mai spus el, "ne vedem în altă parte".
Prin amânarea luării deciziei, președintele Iohannis poate fi înfrânt în aceste alegeri dacă va accepta propunerea lui Liviu Dragnea. Dacă nu o va accepta riscă suspendarea și blocajul politic. De ce s-a expus inutil președintele Iohannis? Ideea că serviciile secrete îl vor scoate în trei zile pe soțul doamnei Shhaideh terorist este ridicolă. Doamna a avut certificat ORNISS, de trei ani este ministru sau adjunct de ministru. Soțul a devenit cetățean român în 2015.
Probabil existau multe modalități mai inspirate pentru președinte de a face față dezastrului PNL. Una dintre ele ar fi fost să nu accepte darul otrăvit a lui Moș Băsescu privind amânarea deciziei. De exemplu, putea să iasă la declarații și să anunțe că o respinge pe doamna Shhaideh și îl nominalizează candidat de prim ministru pe Liviu Dragnea, anunţând că îi semnează și grațierea. Președintele putea cere noii majorități parlamentare să rezolve codițele juridice ale legii 90/2001. Practic, președintele ar fi beneficiat direct de victoria de 50% a PSD-ului. El ar fi putut să facă o punte și către mandatul prezidențial din 2019. I-ar fi putut cere lui Dragnea ca, pentru 1 Decembrie 2018, să facă o autostradă care să traverseze munții pentru a putea ajunge rapid de la București la Alba Iulia. Zicerile pe Dâmbovița n-ar fi fost de genul "Iohannis face ce ii spune Băsescu", ci "neamțul e tot neamț, ai văzut cum a făcut ordine?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News