Află în articol data de intrare în ţară a viiturii de pe Dunăre, care a făcut prăpăd în Budapesta!
Viitura s-a decalat pentru data de 1 octombrie și va avea valoarea de 8.000 mc/s, ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei, a scris, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, Administraţia Naţioanală ”Apele Române” (ANAR).
”Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt, astăzi, la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s) vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură)”.
Reprezentanţii ANAR subliniază că se menţine monitorizarea strictă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre, iar dacă situaţia o va impune, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici.
”Hidrologii de la nivelul celor şapte Administraţii Bazinale de Apă - Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău - Ialomiţa, Apele Române Prut - Bârlad şi Apele Romane Dobrogea - Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea reactualizării prognozelor şi după caz a emiterii unor noi avertizări/atenţionări hidrologice.
Au fost informaţi deţinătorii de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare pentru a verifica sub-traversările la diguri, precum şi stadiul de funcţionare a staţiilor de pompare”, notează sursa citată. De asemenea, mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării, fiind, în acelaşi timp, inspectaţi la pas cei 1.100 km de diguri din administrare, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate.
O masă imensă de aer polar se formează deasupra Europei de Vest, unde de joi sunt anunțat Coduri portocalii. Duminică va ajunge deasupra țării noastre această masă de aer.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit, miercuri dimineață, la postul de televiziune Realitatea Plus, unde a anunțat de când vom avea o vreme mai rece, diferențele de temperaturi fiind chiar și mai mult de 10 grade Celsius.
”Vorbim despre o schimbare, în ceea ce privește evoluția condițiilor meteorologice, începând de duminică. Temperaturile, la nivelul întregi țări, vor caracteriza o vreme mai rece. Vor fi diferențe semnificative, față de ceea vom înregistra pe parcursul zile până sâmbătă inclusiv. Vorbim despre diferențe de la 33-34 de grade Celsius, în ziua de vineri, cea mai caldă dîn această săptămână, chiar și sâmbătă, 31-32 de grade Celsius, până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16, așadar vor fi valori cu mai puțin de 10-15 față de ce vom înregistra în aceste zile”, a spus Elena Mateescu.
”În același timp, fenomenele de instabilitate vor fi de interes, chiar de sâmbătă. La început, vor fi în partea de nord-vest a țării, după care în cea mai mare parte a teritoriului. Cantitățile de precipitații vor fi unele însemnate cantitativ. Cu siguranță, urmărim evoluția datelor, astfel încât vineri să putem emite o alertă generală, în condițiile în care rămânem pe același scenariu. Până atunci, astăzi contăm pe o vreme instabilă, în special în partea de vest, nord-vest și centru, acolo unde de după-amiază și în prima parte a nopții înnorările pot fi accentuate, cantități de apă de 15-20 litri pe metru pătrat și intensificări ale vântului de 40 km/oră. Nu în ultimul rând, există posibilitatea de grindină”, a mai spus Elena Mateescu, la Realitatea Plus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu