Liderii coaliției ar trebuie să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale, după o serie de discuții.
Daniel Fenechiu, senator PNL, și Bogdan Matei, senator PSD, au vorbit despre discuțiile care au loc în coaliție cu privire la data alegerilor prezidențiale, în contextul în care cele două partide au păreri diferite, PNL vrând ca acestea să aibă loc în decembrie, iar PSD în septembrie.
"Primul argument este acela că data alegerilor nu a fost încă stabilită. La momentul când a fost modificată legea alegerii președintelui, când a fost înaintată propunerea UDMR, se discuta inclusiv despre posibilitatea comasării alegerilor prezidențiale cu alegerile locale din septembrie, când erau ele preconizate inițial, și acesta a fost sensul pentru care am modificat legea alegerii președintelui astfel încât să nu mai fie ales președintele doar în luna prealabilă încheierii mandatului, să poate să fie ales cu 3 luni înainte. La data respectivă s-a discutat despre un posibil calendar care în general a fost agreat de către părți. Constatăm în momentul de față că dacă am avea alegerile pe 15 și 29 cum se își doresc colegii de le PSD, ar trebui să avem o campanie prezidențială în august, august care este o lună de concedii, cu final de campanie pe începerea școlilor, că discursul și mesajul candidaților la președenție ar fi diluat și ar fi rupt de dezbaterea pentru parlamentare.
Tradiția românească nu exclude așa ceva și noi credem că președintele României, un personaj extrem de important în echilibrul puterilor, trebuie ales după o dezbatere extrem de serioasă în care candidații să poată să-și prezinte proiectele și să poată fi o campanie reală. Noi nu credem că luna august este propice pentru așa ceva și din acest punct de vedere credem că argumentele cu care delegația condusă de Nicolae Ciucă se va întâlni cu delegația condusă de Marcel Ciolacu, vor prevala. Dacă vom stabili sau nu un candidat comun - aceasta este o problemă de opțiune al partidelor, însă legat de data alegerilor eu cred că trebuie să prevaleze interesul românilor, iar interesul românilor este să aibă o campanie serioasă, o campanie de dezbateri și de discuții și nu cred că în raport cu faptul că anul următor este un an de reforme, ele nu mai pot fi amânate, cred că este foarte bine ca cele două campanii să se desfășoare oarecum corelat sau succesiv pentru că în ultimă instanță - actorul politic, președintele României - va trebui să conlucreze foarte strâns cu prim-ministrul și cu viitoarea majoritate", a declarat Daniel Fenechiu la Antena 3 CNN.
De cealaltă parte, reprezentantul PSD are cu totul altă părere.
"În primul rând, cred că trebuie să respectăm înțelegerea pe care au avut-o cele două partide PSD și PNL în interiorul coaliției cu ceva timp în urmă. Pe de altă parte, această pledoarie legată de afectarea procesului educativ la școală să știți că este valabilă și în luna decembrie. Deci dacă am merge pe un astfel de scenariu, indiferent care va fi, organizarea alegerilor se va face tot în anumite unități școlare, deci în niciun caz nu putem spune că ar afecta într-un mod decisiv procesul educativ când vorbim de organizarea acestor alegeri prezidențiale. Și aici vorbim de vineri și luni pentru că repet, avem doar un scrutin de alegeri.
Pe de altă parte, ceea ce înseamnă luna august în pledoaria prezentată, asta ar însemna ca în România în luna august, nici Guvernul și nici Parlamentul, absolut nimeni să nu mai facem absolut nimic. Cred că acest argument nu stă în picioare și repet, dacă vrem să transmite un mesaj de seriozitate cred cu tărie că trebuie să avem un mesaj constant pe ceea ce înseamnă deciziile din interiorul coaliției", a spus Bogdan Matei, senator PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu