Data prezidențialelor, încă subiect de discuție. Continuă consultările premierului cu partidele politice

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu va continua și astăzi discuțiile cu partidele politice cu privire la stabilirea datei  alegerilor prezidențiale.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, continuă marţi dimineaţa consultările cu partidele politice pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, transmite Agerpres. Luni, au avut loc discuţii cu reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi PUSL. Marţi, dialogul continuă cu reprezentanţii REPER şi Forţa Dreptei.

USR

Delegaţia USR a subliniat, la discuţiile de la Guvern, necesitatea respectării legii şi organizarea alegerilor la termen, conform declaraţiei preşedintelui formaţiunii, Elena Lasconi. „Acest dialog nu îşi avea rostul dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. Noi am fost fermi: respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Lasconi.

AUR

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe 15 septembrie, dar premierul Ciolacu „a fost păcălit din nou” şi ia în calcul luna decembrie. „Am văzut un premier capturat de diferite grupuri de interese. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie”, a spus Simion.

UDMR

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a susţinut separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare, propunând ca alegerile prezidenţiale să fie în luna octombrie. „Am transmis premierului câteva principii pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale. Credem că această problemă trebuie rezolvată rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar stabilirea datei alegerilor este atributul Guvernului. Susţinem separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare”, a declarat Cseke Attila.

SOS România

Preşedintele SOS România, Diana Şoşoacă, a propus organizarea alegerilor prezidenţiale pe 10 noiembrie (primul tur) şi 24 noiembrie (al doilea tur), iar alegerile parlamentare pe 8 decembrie. "Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie - alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie - parlamentare, sau efectiv 10 - parlamentarele, 24 - primul tur, 8 - al doilea tur. Văd că le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu cinci ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene", a spus Şoşoacă.

PUSL

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) a susţinut, în cadrul consultărilor cu premierul Marcel Ciolacu, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc pe 15 şi 29 septembrie, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al formaţiunii. "Mesajul PUSL a fost clar. Avem asumat un calendar şi calendarul trebuie respectat de cei care l-au asumat, respectiv alianţa, de cei care conduc, pentru că au deja, să spunem, o bilă albă, în sensul că poporul a dat la alegerile europarlamentare pentru Alianţa PSD - PNL 54%. Asta ce înseamnă: că trebuie ca toţi care şi-au asumat un calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare să îl respecte, astfel încât poporul care i-a votat să fie mulţumit", a declarat Graţiela Gavrilescu.

PNL

Reunită luni în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a decis în unanimitate ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, în luna noiembrie, a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă. "Toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen", a afirmat liderul liberal.

În contextul consultărilor premierului Marcel Ciolacu cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare, Nicolae Ciucă a subliniat că, având în vedere coaliţia guvernamentală PNL-PSD, invitaţia la consultări a liberalilor nu era necesară. "Discuţiile care au fost solicitate de către premier au fost îndreptate către celelalte partide politice. Am văzut această retorică legată de faptul că Partidul Naţional Liberal nu a fost invitat. Păi, nici PSD nu a fost invitat. Ca atare, nu se pune problema să fi fost invitaţi noi sau PSD. Fiecare dintre cele două partide este reprezentat în această echipă de discuţii, de dialog cu partidele politice şi, după ce se vor fi finalizat aceste discuţii, cred că este absolut normal să avem o întâlnire în coaliţie. Aşteptăm de la premier să avem aceste discuţii", a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel