Votul secret reprezintă o provocare suplimentară pentru președinta Comisiei Europene. Pentru a obține un al doilea mandat, Ursula von der Leyen are nevoie de 361 de voturi din 720.
Viitorul Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene va fi decis joi, 18 iulie, la ora 13:00. Atunci, membrii Parlamentului European vor vota dacă ea ar trebui să primească un al doilea mandat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ea are nevoie de 361 de voturi din totalul de 720 de europarlamentari.
Decizia finală privind data a fost luată în cadrul unei ședințe a Conferinței Președinților — cei mai înalți oficiali ai Parlamentului. Conform agendei Parlamentului pentru săptămâna viitoare, la Strasbourg, von der Leyen va susține o declarație la ora 09:00, urmată de o dezbatere până la ora 11:00.
Votul va începe la ora 13:00. După 30 de minute în care europarlamentarii vor vota pe hârtie, voturile vor fi numărate și anunțate în jurul orei 14:45. Dacă von der Leyen nu reușește să obțină 361 de voturi, liderii naționali ai UE vor trebui să revină la masa de desen și să vină cu un alt candidat.
Astfel, von der Leyen și echipa ei sunt foarte activi, întâlnindu-se cu cât mai mulți parlamentari europeni posibil, deseori individual, deoarece nu fiecare grup politic al UE sau șef de delegație națională poate garanta voturile tuturor europarlamentarilor lor. Dar, deoarece votul va avea loc în secret, este dificil pentru von der Leyen și liderii grupurilor să desfășoare o campanie de disciplinare în "stil american".
"Este provocator!”, a spus fostul președinte al Comisiei, José Manuel Barroso, care a trecut de două ori (cu succes) printr-un vot secret al europarlamentarilor. "Ei sunt cu adevărat independenți când votează în secret.” Această independență vine cu costul responsabilității față de alegători.
"Parlamentul European solicită constant Comisiei Europene și Consiliului UE să fie mai transparente, să țină cont de rezultatul alegerilor europene atunci când aleg cine ar trebui să obțină funcțiile de top ale blocului și să sprijine sistemul Spitzenkandidaten sau candidatul principal" a subliniat Nathalie Brack, profesor de științe politice la Université Libre de Bruxelles.
Parlamentul European a subliniat că regulile sale clarifică faptul că alegerea președintelui Comisiei Europene trebuie să se desfășoare prin vot secret. "În general, voturile pentru indivizi sunt secrete", a spus un purtător de cuvânt, indicând numirile pentru Curtea Europeană de Conturi sau Banca Centrală Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci