Cms. Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţie Alexandru Ioan Cuza şi al Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor Mihai Viteazu, ridică o întrebare importantă în contextul emiterii noilor cărţi de identitate din România.
"În urma discuţiilor cu preşedintele Federaţiei, dl Ionel Babuş, am fost împuternicit să aduc la cunoştinţă următoarele. Am văzut zilele astea, în spaţiul public, ample dezbateri, discuţii, fel şi fel de păreri, că pe noile cărţi de identitate, aşa cum sunt propuse, nu mai există tricolor, nu se mai face referire la sex ci la gen. Tricolor nu mai există nici pe permisele de conducere, nici pe plăcuţele de înmatriculare, nici pe paşapoarte, nici pe alte documente oficiale şi nimeni nu a zis niciodată nimic. Dar nu lipsa tricolorului este problema. Federaţia ridică o singură întrebare. Ce se întâmplă cu datele biometrice?
În urmă cu câteva luni, Federaţia a ridicat această problemă, având în vedere că noile cărţi de identitate vor conţine datele biometrice ale persoanei. Asta înseamnă amprente de pe cele 10 degete de la cele două mâini. Se ştie că amprentele pot fi ridicate numai în acord cu legislaţia, cu drepturile omului, cu norma europeană în domeniu. În anii din urmă, şi CNP-urile şi alte date de identificare ale persoanelor au apărut în spaţiul public, de asta ridicăm această problemă. Aceste date, în anii actuali, sunt protejate prin lege. Cum vor fi prelucrate aceste date biometrice, în acord cu norma europeană, şi cum pot fi protejaţi cetăţenii?
Ca să mergi în SUA, ţi se ia doar amprenta de pe degetul mare, nu de pe toate degetele. Ca să poţi obţine un paşaport electronic, furnizezi cele două amprente de la degetele mijlocii, nicidecum cele 10 amprente", a declarat Christian Ciocan pentru DC NEWS.
Iată ce aduce noua carte de identitate, în format electronic:
- va fi un document unic care va funcționa ca o cheie de acces la toate platformele digitale ale statului:
Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creşterea calității şi accesibilității serviciilor publice. (sursa gov.ro)
- astfel, în relația cu statul, nu va mai trebuie să duci, fizic, copii xerox după diferite documente.
- Noul document de identificare va oferi cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document, după cum arată gov.ro.
- CEI va permite, printre altele, autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate pentru a dovedi calitatea de asigurat a titularului. Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate. Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent.
VEZI Cum va arăta noua carte electronică de identitate. Program pilot, lansat acum la Cluj - video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci