EXCLUSIV  Datele referitoare la pandemie pe care oamenii nu le iau în calcul. Dr. Adrian Marinescu: Nu e întâmplător lucrul acesta / video

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a explicat de ce este importantă vaccinarea. 

Alături de jurnalistul Val Vâlcu, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre cazurile de gripă și importanța vaccinării. Potrivit medicului, statisticile arată că numărul persoanele vaccinate cu schemă completă care au ajuns la terapie intensivă în perioada pandemiei este foarte mic. 

„Gripa face sute, dacă nu mii, de decese anual.”, a spus Val Vâlcu.

„Fără discuție. În momentul de față putem spune că SARS‑CoV‑2 a pierdut din suflu, din intensitate și a ajuns ca, din punct de vedere medical, să fie sub nivelul unui sezon de gripă. Sezonul de gripă înseamnă o perioadă limitată pentru o anumită țară. Este evident că oriunde în lume, în momentul de față, când la noi e cald, în altă parte e frig și că ai virusurile gripale în circulație.

Nu poți să faci o comparație cu un sezon de gripă care are o intensitate maximă probabil pentru două luni și să compari cu ce se întâmplă legat de SARS‑CoV‑2 care stă de ani și ani de zile lângă noi și, din păcate, face în continuare și ravagii, mult mai mici că intensitate, dar știm că există complicații, există persoane care ajung în terapie intensivă chiar dacă sunt situații rare, și se întâmplă la cei care au boli cronice, la persoanele în vârstă.”,  a spus Dr. Adrian Marinescu. 

„Dacă ne gândim la gripă, persoanele care țin la sănătate lor, care doresc să se protejeze, să-i protejeze pe cei dragi, vor avea din octombrie la dispoziție un vaccin, vaccinul pentru sezonul 2023-2024. În cazul Covid, care este situația?”, a întrebat Val Vâlcu.

„În momentul în care mă vaccinez, principial vorbind, nu ar trebui să plec de la ideea că dacă nu am multe cazuri grave nu trebuie să o fac. Până la urmă, pentru mine e important ca eu sau cei din familia mea să fie protejați, nu contează partea de statistică. (...)

Este interesant că toată lumea are niște date pe care, la nivel de opinie publică, nu vrem să le luăm în calcul. Oricine ar vrea să se uite la ce s-a întâmplat în secția de terapie intensivă, în toată perioada asta, poate să vadă că procentul celor care erau vaccinați cu schemă completă, este extrem de mic. Practic, cel puțin 95% sunt oameni care erau nevaccinați și totuși nu luăm în calcul aceste date, nu plecăm de la ideea că deși nu am avut, poate, cel mai bun vaccin, totuși a fost un vaccin care ne-a ajutat, dacă gândim în ansamblu.

Cei care s-au vaccinat, au avut o probabilitate mult mai mică de a face o formă severă. Când cineva a fost în terapie, când cineva a ajuns la ce e mai rău sau a ajuns să se interneze, putem să aflăm dacă acea persoană a fost vaccinată și veți vedea că nu a fost. Nu e întâmplător lucrul acesta.”, a spus Dr. Adrian Marinescu la DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel