EXCLUSIV  Datele statistice ale infecției HIV în România. Dr. Mariana Mărdărescu: Cea mai mare rată de supraviețuire

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dr. Mariana Mărdărescu, coordonator al Compartimentului de Monitorizare și Evaluare al Infecției HIV/SIDA în România - INBI "Matei Balș", a prezentat datele statistice ale infecției HIV în România.

"Voi face o scurtă trecere în revistă a datelor 2022 - 2023. De ce 2022? Pentru că, la nivel internaţional, nu de acum, ci din 1988, s-a gândit pentru prima dată că ar fi bine ca măcar o dată pe an să se discute la nivel planetar ce înseamnă fenomenul HIV/SIDA din punct de vedere epidemiologic, dar întotdeauna datele se măsoară cu un an în urmă. În România, avem, de peste 20 de ani, datele la zi. La sfârşitul fiecărui an, ne putem permite să spunem ce s-a întâmplat în România.

Am să încep prin a spune că, în fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Naţiunile Unite pentru SIDA vin şi anunţă câteva lucruri foarte importante:

1. Dreptul unei persoane, chiar cu statutul de seropozitiv, de a fi egală cu orice fel de persoana care nu are acest statut.

2. Dacă până acum fenomenul a fost gândit foarte medicalizat, acum gândirea este către comunitate şi, anume, acceptarea de comunitate a persoanelor cu seropozitivitate HIV, pentru că vorbim de un fenomen, începând cu 1981".

În Europa, la data de 30 noiembrie, Centrul de control al datelor de la Stockholm, împreună cu Naţiunile Unite şi cu Societatea Europeană HIV, a transmis informaţiile pentru anul 2022. În Europa, la sfârşitul anului 2022, se înregistrau aproximativ 2.200.000 de persoane cu statut de seropozitivitate HIV, dar cu marjă variind de la 600.000 până la 2.300.000. Dar probabil că cifra corectă este între 1 milion până la 3 milioane. În 2022, au fost înregistrate, la nivel european, 110.486 de persoane cu statut de seropozitivitate HIV. Aceste date variază, practic, de la o ţară la alta, în funcţie de sistemul de supraveghere a datelor, de raportare şi de posibilitatea de evaluare corectă.

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În ţările comunităţii europene, au fost înregistrate 22.000 de persoane, rata fiind, la nivel european, de 12,4 la 100.000 de persoane.

Ceea ce s-a scos în evidenţă la sfârşitul anului trecut şi este valabil şi pentru acest an şi cel viitor este faptul că mobilitatea la nivel european a avut un impact deosebit, la fel ca ceea ce s-a petrecut în perioada pandemiei. Mobilitatea populaţiei, în general, şi mai ales migrarea populației din partea est a Europei şi din continentul african şi cel asiatic. Creşterea numărului de cazuri din populaţia care a migrat este un lucru extrem de important.

Peste 21% din cazurile nou apărute în vestul Europei vin din centrul şi din est - 40% din centru. Creşterea numărului de cazuri a fost de 48% din afara ţărilor comunitare, din care 41% din Europa Centrală şi de Est. 47% au fost diagnosticate cu prezentare tardivă, la nivel european", a explicat Marian Mărdărescu.

Cea mai mare rată de supraviețuire, în România

"Este încercuită zona central-europeană, unde se găseşte, în continuare, din punct de vedere al incidenței şi prevalenței relativ mici. (...) La sfârşitul anului 2022, au fost înregistrate, începând din 1985, peste 27.000 de persoane în viaţă şi decedate - 17.000 înregistraţi cu statutul de populaţie aflată în viaţă. Celebra cohortă de accident epidemiologic şi copiii născuţi în 1985-1990, din fericire, au o rată de supravieţuire extrem de interesantă şi de importantă, raportat la toate celelalte ţări europene: 131 de luni supravieţuire de la stabilirea primului diagnostic asociat SIDA.

Numărul persoanelor aflate în tratament şi profilaxie post-expunere, la sfârşitul anului 2022, a fost de peste 14.300. Cohorta supravieţuitorilor de lungă durată infectaţi non-vertical - 7.464 de persoane în viaţă. Rata cea mai mare de supravieţuire, ținând cont, de exemplu, dacă ne uităm în continetul nord-american - populaţia seropozitivă trăieşte până la aproape 80 de ani. (...) Apar multe cazuri la populaţia heterosexuală", a mai spus medicul.

"Cazurile noi, la sfârşitul anului 2022: 707 persoane. Estimatul în viaţă, pentru România, al Naţiunilor Unite care se face în mod anual: între 17.000 şi 23.000", a punctat Mariana Mărdărescu.

Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel