Datoria externă a României sub Traian Băsescu: de la 21 la 101 mld. de euro

Datorie externă
Datorie externă

Publicitate

Datoria externă a României a crescut de la 15 mld. euro, în 2001, la 101 mld. euro, în martie 2013. În prezent, statul este dator străinilor cu 37 mld. euro, iar băncile şi companiile private cu 64 mld. euro. Față de decembrie 2004, când Traian Băsescu a ajuns președintele țării, datoria externă a crescut cu 80 mld. de euro, de la 21, la 101.

În decembrie 2008, când a început criza, datoria externă totală a țării era de 72 mld. euro, din care statul avea 11 mld. euro, iar firmele private şi băncile 61 mld. euro, scrie ZF.ro. Din datoria externă suplimentară acumulată în timpul crizei, statul este responsabil de 26 mld. euro, în timp ce sectorul privat şi-a mărit expunerea faţă de exterior doar cu 3 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, de patru ani, 90% din banii care vin din exterior în România sunt împrumutaţi de către stat, iar firmele private şi băncile doar îşi re­înnoiesc liniile de finanţare.

La sfârşitul lui 2008 datoria externă asumată de guvern era de sub 11 mld. euro, reprezentând mai puţin de 15% din datoria totală, iar acum se îndreaptă spre 30% din datoria externă totală. Evoluţia este influenţată de împrumutul record de aproape 20 mld. euro, contractat de România începând cu anul 2009, de la finanţatorii externi.

Ministerul Finanţelor are de rambursat în acest an un miliard de euro către FMI, iar BNR are de dat înapoi aproximativ patru miliarde de euro. În plus, 2013 este anul de scadenţă pentru bonduri deno­minate în euro, emise pe piaţa locală, în sumă de 1,8 mld. de euro.

Datoria pe termen scurt

Datoria externă pe termen scurt, principala vulnerabilitate ce a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008, a ajuns în martie la 20,3 mld. euro, reprezentând 20% din datoria externă totală. Nivelul s-a îndepărtat de maximul înregistrat în 2008.

Datoria externă pe termen scurt - cea mai periculoasă în contextul instabilităţii pieţelor financiare externe - reprezintă împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private, și care trebuie returnate în următoarele 12 luni.

Partea pozitivă este legată de reducerea datoriei private faţă de străinătate.

Cea mai mare parte a datoriei externe, respectiv 80% din total, este reprezentată de împrumuturile pe termen mediu şi lung, care au ajuns la sfârşitul primului trimestru la 80,8 mld. de euro. Creşterea faţă de sfârşitul anului 2012 este de 2,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel