Datoria publică a Marii Britanii trece de 100% din PIB pentru prima dată din 1961

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Datoria netă a sectorului public al Marii Britanii a depășit 100% din produsul intern brut în mai, deoarece împrumuturile au fost mai mari decât se anticipase, a anunțat, miercuri, Biroul Național de Statistică.

Datoria netă a sectorului public, excluzând cea a băncilor controlate de stat, a atins 2,567 trilioane de lire sterline (3,28 trilioane de dolari), echivalentul a 100,1% din produsul intern brut.

Este prima dată când datoria a depășit 100% din PIB din 1961, deși a fost înregistrată temporar ca depășind acel prag în timpul pandemiei de COVID-19, înainte de a fi revizuită mai jos.

ONS a spus că împrumuturile guvernamentale în luna mai au fost de 20,045 miliarde de lire sterline. Un sondaj al economiștilor realizat de Reuters a indicat o împrumutare netă a sectorului public, excluzând băncile de stat, de 19,5 miliarde de lire sterline.

Totodată, salariile în Marea Britanie au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 20 de ani, excluzând pandemia, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), sporind aşteptările că Banca Angliei (BoE) va majora dobânzile, transmit BBC şi Reuters.

În perioada februarie-aprilie 2023, ritmul de creştere al salariului reglementat în Marea Britanie a fost de 7,2%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 6,9%. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 6,5%, dar rata inflaţiei în aprilie s-a situat la 8,7%.

Banca Angliei a avertizat că majorarea salariilor contribuie la nivelul ridicat al inflaţiei în Regatul Unit. Pentru a încetini creşterea preţurilor, Banca Angliei a majorat de 12 ori dobânzile, din 2021.

Creşterea salariului minim a avut un impact "semnificativ" asupra cifrelor privind salariile în aprilie, a apreciat Andrew Hunter, de la Adzuna. Pentru cei cu vârsta de 23 ani şi peste, salariul minim a crescut la 10,42 lire pe oră în aprilie.

"Aproape două milioane de angajaţi din Marea Britanie au primit o majorare de aproape 10% a salariilor în această primăvară", a explicat Hunter.

În perioada februarie-aprilie 2023, rata şomajului a scăzut la 3,8%, de la 3,9%, în precedentele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la creşterea ratei şomajului la 4%.

Numărul celor care nu lucrează de mult timp, din cauza bolilor, a atins un nivel record - 2,6 milioane - în timp ce numărul de angajaţi a ajuns de asemenea la un nivel record - 33,1 milioane.

În perioada februarie-aprilie 2023, numărul de angajaţi a crescut cu 250.000, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere cu 162.000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel