EXCLUSIV  Datoria publică a României ajunge în 2026 la 62%, anticipează Fitch. După 50% se aplică legea de austeritate. Prof. Coșea: România nu are capacitate ca Grecia sau Italia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost estimată datoria publică a României la 62% în 2026.

Publicitate

Agenția Fitch Ratings estimează că datoria publică a României va ajunge la 62% în 2026, peste media pentru ţările cu rating ”BBB” de 56%, şi va continua să crească semnificativ, la aproximativ 70%, până în 2028.

În acest context, l-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea pentru a explica ce reprezintă estimarea că România va avea în 2026 o datorie publică de 62%. Profesorul a precizat că un asemenea procent este ”extem de periculos”, menționând făptul că România nu se poate compara cu alte țări precum Grecia și Italia pentru că nu ”are capacitatea să gestioneze îndatorarea” cum o fac acestea.

„Aici e o chestiune despre care trebuie să discutăm foarte atent. Procentul nu este mare, având în vedere o comparabilitate cu alte țări europene. Deci, există oameni care spun: 'Chiar dacă am depășit 50% și ar trebui să aplicăm legea aceea de austeritate, deocamdată suntem într-o limită acceptabilă'. Părerea mea este că trebuie să vedem lucrurile total diferit. Una este îndatorarea României, alta este îndatorarea în Grecia sau în Italia, mai ales, unde se spune că este peste sută. România nu are capacitatea să gestioneze această îndatorare, așa cum o gestionează alții, din două motive.

Două motive

Primul motiv este că nu suntem în zona euro. Zona euro înseamnă un lanț de securitate. Banca Europeană acționează atunci când se întâmplă lucruri de acest gen, ajutând țara respectivă de teamă să nu se rupă lanțul euro printr-o verigă slabă. Este un exemplu pe care Banca Europeană l-a practicat cu Grecia acum 10-11 ani de zile, a ajutat-o să nu intre în incapacitate de plată.

Al doilea lucru este: la ce se folosește această îndatorare. Țările importante cum ar fi, de exemplu, Italia, folosește îndatorarea pentru investiții, pentru reglementarea unor raporturi dintre ramurile de activitate aproape în dificultate. Aici avem exemplul cum Italia încearcă să își reglementeze activitatea bancară și industria auto. La noi împrumuturile se folosesc pentru elemente neproductive, pentru cheltuielile statului, în principal pentru plata unor obligații pe care statul le are ori în direcția rostogolirii datoriei, ori în direcția plății unor elemente la care s-a angajat, dar pe care nu le poate respecta din punct de vedere al finanțării. De exemplu, punerea în aplicare în mod corect a legii pensiilor.

Procentul acesta care pare să fie mic, în România este extrem de periculos. Nu ne putem compara cu alte țări, nu avem aceleași condiții. La noi un procent mic înseamnă un pericol mare”, a precizat profesorul de economie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel