Datoriile Poştei, transformate de Guvern în acțiuni prin conversie

posta
posta

Publicitate

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri,  transformarea în acţiuni a creanţelor statului faţă de Poşta Română, înainte de privatizarea companiei, care va fi realizată prin preluarea de către investitor a 51% din acţiuni în urma unei majorări de capital. Guvernu procedează cu Poșta Română aîa cum a procedat și cu privatizarea companiei CFR Marfă. 

În ședința de miercuri, Guvernul a luat această decizie printr-o hotărâre care modifică HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Poştei Române.

"Privatizarea Poştei Române se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creanţelor statului faţă de Poşta Română în acţiuni, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni", se arată în proiectul de act normativ.

 Acţionarii Poştei Române sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.

Noile acţiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea, pentru menţinerea cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă.

În cazul în care Fondul Proprietatea nu îşi exercită dreptul de preferinţă ori şi-l exercită parţial, investitorul selectat va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, astfel încât, în oricare situaţie, participaţia sa la capitalul social al companiei să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare.

Ce datorii are Poșta Română

Acţiunile nesubscrise de către Fondul Proprietatea ori de către investitorul selectat se anulează, se spune în document.

 Poşta Română va suporta cheltuielile pentru pregătirea şi realizarea privatizării, care vor include şi cheltuielile legate de realizarea conversiei, cheltuielile cu remunerarea comisiei de evaluare şi selectare a consultantului, a comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare şi a comisiei de negociere şi selecţie a investitorului pentru întreaga activitate desfăşurată.

Potrivit notei de fundamentare, datoriile Poştei Române la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, sumă care include şi datoria de 107 milioane de lei rezultată în urma unui control al Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel