Cadrele didactice din Botoşani au cerut în instanţă ca statul să le plătească daune morale pentru perioada de protest din primăvară. Instanţa a hotărât că dascălii botoşăneni nu pot primii daune morale, motivând că dascălii nu au făcut dovada clară că au întârziat cu ratele la bănci ori CAR-uri din cauza întârzierii plăţilor salariale pentru luna martie, informează Banul Botoşănean.
Autor: Adi Stroescu
“Nu s-au acceptat daunele morale solicitate de noi, dar este şi vina membrilor de sindicat, nu a instanţei, pentru că membrii noştri de sindicat nu au prezentat fiecare în parte dovezi concludente instanţei din care să rezulte că au avut datorii la bănci, CAR-uri, ca persoane individuale, că au avut copii ori persoane vârstnice în întreţinere, fiind unici întreţinători. Instanţa a cerut dovezi per persoană, ori şcolile au eliberat adeverinţe de genul că nu s-au putut vira la timp ratele la CAR-uri şi bănci din cauza întârzierii salariilor, deci la modul general, şi atunci acesta este motivul pentru care nu s-au acceptat daunele morale”, a declarat Maria Ţiprigan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani.
Sindicalista a apreciat că, chiar şi aşa, este un câştig pentru membrii de sindicat. “Oricum este un câştig pentru noi, în sensul că instanţa a analizat şi a decis să se dea inflaţie şi dobândă la nivelul lunii respective, pentru salariile care s-au întârziat la sumele respective să se calculeze o diferenţă, în funţie de salariile pe care le au membrii noştri de sindicat. Noi ne-făcut datoria ca sindicat şi am încercat să aducem demnitatea în rândul colegilor noştri şi chiar am acţionat în instanţă încă din timpul grevei”, a adăugat Ţiprigan.
Cadrele didactice din judeţul Botoşani au solicitat în instanţă, prin intermediul sindicatului, daune morale egale cu un salariu pentru perioada de peste două săptămâni, cât au stat în grevă în luna aprilie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News