David Cameron se declară "îngrijorat" că Israelul ar fi încălcat dreptul internațional în războiul său împotriva Hamas.
David Cameron a confirmat că doi cetățeni britanici sunt în continuare ținuți ostatici de Hamas, în cadrul primei sale apariții în fața Comisiei pentru afaceri externe de la controversata sa revenire la guvernare.
El a fost presat în repetate rânduri dacă a primit sfaturi de la avocații guvernamentali în care să spună că Israelul încalcă în vreun fel dreptul internațional sau dacă are motive să creadă că așa este.
Ministrul de externe a declarat că "nu-și poate aminti fiecare document care i-a fost pus în față" și că nu era treaba sa să facă o "decizie legală".
Aparent deranjată, parlamentarul conservator și președinte al comisiei, Alicia Kearns, a citat cazuri anterioare în care a declarat că regimurile străine au încălcat dreptul internațional.
Cameron a declarat în cele din urmă că este „îngrijorat” că Israelul ar fi putut face acest lucru.
El a spus: "Sunt îngrijorat de fapt că Israelul a întreprins acțiuni care ar putea încălca dreptul internațional (...) Da, bineînțeles că sunt îngrijorat de asta".
Întrebat din nou dacă a primit consultanță juridică, el a spus că "răspunsul scurt este nu". Cu toate acestea, el a precizat că "nu este un răspuns de tip da sau nu".
El a spus că avocații "îți dau o mulțime de sfaturi" cu privire la evenimentele care îi îngrijorează, iar treaba lor este "să plece, să se consulte cu autoritățile israeliene... să pună o grămadă de întrebări" înainte de a lua o decizie.
Aceasta survine în contextul în care Israelul se pregătește să se apere săptămâna aceasta la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, după ce Africa de Sud l-a acuzat de genocid în războiul său împotriva Hamas.
Cu toate acestea, Cameron a declarat în fața comisiei că doi cetățeni britanici rămân ostatici.
"Există doi cetățeni britanici care au rămas ostatici. Nu vreau să fac niciun alt comentariu despre ei", a declarat acesta.
Întrebat dacă se știe dacă cele două persoane sunt încă în viață, ministrul a spus: "Nu vreau să spun mai multe. Nu avem nicio informație pe care să o împărtășim cu dumneavoastră".
Mai târziu, în cadrul audierii, Cameron și-a apărat și decizia de a interveni în Libia în timpul mandatului său de prim-ministru, calificând criticile la adresa acțiunii.
În timpul mandatului său, o coaliție internațională condusă de Marea Britanie și Franța a lansat o campanie de lovituri aeriene și de rachete împotriva forțelor colonelului Muammar Gaddafi în luna martie a aceluiași an, după ce regimul a amenințat că va ataca orașul Benghazi, deținut de rebeli.
Un raport al Comisiei pentru afaceri externe din 2016 a descris intervenția militară a Marii Britanii în Libia ca fiind bazată pe "presupuneri eronate" și pe o "înțelegere incompletă" a rebeliunii împotriva fostului dictator.
De asemenea, raportul l-a criticat dur pe David Cameron pentru că a transformat o intervenție limitată, menită să protejeze civilii, într-o "politică oportunistă de schimbare a regimului", bazată pe informații inadecvate.
Fostul lider conservator a respins concluziile raportului, calificându-l drept "aiureli".
El a declarat în fața deputaților: "Ideea că, în calitate de prim-ministru, ați lansa o acțiune în Libia, pe baza a ceea ce... ați crezut că ar fi o idee bună fără niciun motiv. Am fost cu adevărat îngrijorați că va fi un măcel.
"A fost corect să intervenim, a fost corect să îl oprim pe Gaddafi să-și ucidă propriul popor. A fost corect să dăm acelei țări șansa unui viitor mai bun. Ei nu au vrut să aibă acel ajutor în reconstrucție", a mai adăugat David Cameron, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu