David Cameron susține că Marea Britanie ar putea recunoaște un stat palestinian înainte de orice acord cu Israelul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut ministrul britanic de Externe, David Cameron, cu privire la recunoașterea unui stat palestinian.

Marea Britanie ar putea recunoaște oficial un stat palestinian fără a aștepta ca negocierile israeliano-palestiniene privind o soluție cu două state să dea roade, a declarat ministrul britanic de Externe.

David Cameron, care săptămâna aceasta a vorbit despre recunoașterea de către Marea Britanie a unui stat palestinian, a declarat că o astfel de măsură nu ar putea fi luată atât timp cât Hamas rămâne în Gaza.

Dar a precizat că Marea Britanie ar putea oferi recunoașterea fără ca discuțiile dintre liderii israelieni și palestinieni privind o soluție cu două state să ajungă la un punct culminant. Astfel de discuții par a fi o perspectivă îndepărtată, având în vedere opoziția fermă a liderului israelian Benjamin Netanyahu față de această idee, în timp ce țara sa lansează un asalt asupra Fâșiei Gaza, în urma atacurilor grupării Hamas.

Vorbind cu reporterii în timpul unei călătorii în Liban, Cameron a declarat că recunoașterea de către Marea Britanie a unui stat palestinian independent ”nu poate veni la începutul procesului, dar nici nu trebuie să fie chiar la sfârșitul procesului”.

Pacea și securitatea pe termen lung

”Ar putea fi ceva ce am putea lua în considerare pe măsură ce acest proces, pe măsură ce acest avans spre o soluție, devine mai real”, a spus Cameron.

”Ceea ce trebuie să facem este să oferim poporului palestinian un orizont către un viitor mai bun, viitorul de a avea un stat propriu”, a spus el, adăugând că recunoașterea unui stat palestinian este ”absolut vitală pentru pacea și securitatea pe termen lung a regiunii”.

Regatul Unit se numără printre cei care continuă să susțină că soluția cu două state este singura soluție viabilă pe termen lung pentru conflict. Dar o astfel de propunere se confruntă cu o rezistență acerbă din partea lui Netanyahu. Premierul israelian a cerut ”controlul deplin al securității israeliene asupra întregii zone din vestul Iordaniei”, o măsură pe care a precizat că este ”contrară unui stat palestinian”.

Guvernul britanic a declarat anterior doar că va ”recunoaște un stat palestinian în momentul în care acesta va servi cel mai bine obiectivului de pace” și a respins apelurile parlamentarilor britanici de a merge mai departe, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel