EXCLUSIV  David, interzis într-o școală din SUA. Anca Mizumschi: Procesul de spălare pe creier este foarte intens / „Oamenii sunt puși să se certe pe teme minore“

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Scriitoarea Anca Mizumschi a vorbit despre necesitatea cititului și importanța educației în dezvoltarea capacității de analiză și sinteză.

Scriitoarea Anca Mizumschi și jurnalistul Val Vâlcu au discutat, în cadrul unui interviu la DC News, despre fenomenul Cancel Culture în Statele Unite ale Americii și despre hiperbolizarea unor teme minore pentru a ascunde adevăratele probleme sociale.

„Este o faimoasă poveste cu cele două profesoare din Florida care l-au arătat elevilor pe David, statuia lui Michelangelo, și au trebuit să-și dea demisia, sub presiunea comitetului de părinți. Comitele de părinți au atitudine extrem de dictatorială și dictează programa școlară, iar Florida fiind un stat republican, comitetele de părinți au problema asta. Și mai grotesc este faptul că acea profesoară a arătat statuia lui David la o clasă care se numea Studiu Renascentist. Nu era nici măcar o clasă de cultură generală, ci era la ora de studiul Renașterii“, a spus Anca Mizumschi.

„Ideea este că, în felul ăsta, deși noi glumim, lucrurile sunt dramatice. Procesul de spălare pe creier este foarte intens. Dacă un părinte ajunge să acționeze la un nivel la care profesoara respectivă și directoarea școlii au fost nevoite să își dea demisia, înseamnă că suntem expuși absurdului la modul kafkian și atunci când ești rațional și ți-au mai rămas câțiva neuroni, nu poți face față cu argumente raționale unor discursuri iraționale. Dacă cineva vine cu o teorie a conspirației elucubrantă și tu încerci să explici cu argumente logice, nu poți să intri în discursul ăla irațional. Este un soi de black box și ajungem într-o lumea cu black box lângă black box și ne întrebăm ce mai urmează“, a mai adăugat Anca Mizumschi.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  De ce scriitorii români nu vând suficiente cărți. Anca Mizumschi (autoare): 90% dintre titlurile care se citesc sunt traduceri

„Oamenii sunt puși să se certe pe teme minore“

„E o chestie pragmatică a politicienilor, o teorie a axei centrale, dacă se duce campanie electorală în alb și negru, câștigă și albul, și negrul. La noi erau UDMR-ul și Vadim Tudor. Câștigau fiecare. UDMR-ul avea obiectul muncii și Vadim își captiva electoratul. Ocultau alte teme. Să discutăm acum de inegalitate, de polarizare economică și socială? Nu, discutăm de David, de ducesa de culoare etc. Cetățenii sunt puși să se certe pe teme minore, în timp ce adevăratele probleme sunt undeva în fundal“, a spus Val Vâlcu.

„Soluția la această problemă este cititul. Cititul formează capacitatea de sinteză și te ajută să dezvolți comparații. Dacă citești înțelegi că nu există adevăruri absolute și este mult mai greu să te manipuleze cineva în secunda în care ai capacitatea de a discerne lucruri fine și nuanțate. Lucrurile astea nu se dezvoltă dacă te joci pe calculator sau te uiți la filme. Informațiile luate din literatura citită eu le văd ca un mecanism de apărare în fața nebuniei acestei lumi colective. Din cauza asta îmi pare rău că scade populația de cititori de carte, pentru ă atunci toți suntem mai vulnerabili“, a adăugat Anca Mizumschi.

„Este înțelepciunea populară, expresia: Chiorul este împărat în țara orbilor!“, a mai spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Interzicerea avortului în SUA. Anca Mizumschi: Îmi venea să urlu și să le zic: În România avortul a fost interzis 25 de ani și nu a crescut natalitatea / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel