David Muniz a lăudat România pentru lupta împotriva corupției

Captură video DC News
Captură video DC News

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti a ținut un discurs în cadrul aniversării a 245 de ani de la Ziua Independenței a Statelor Unite ale Americii în care a lăudat modul în care România a reușit să lupte împotriva corupției. 

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a afirmat joi, la recepţia de Ziua Independenţei, că ţara sa este mândră că a ajutat România să promoveze statul de drept, scrie Agerpres. 

„România a dat dovadă de putere şi voinţă de a lupta împotriva corupţiei; continuarea devotamentului faţă de statul de drept va contribui la eradicarea ultimelor rămăşiţe care bântuie sau mai afectează această naţiune. Suntem mândri că am ajutat România să promoveze statul de drept şi continuăm să vă fim alături în aceste eforturi", a spus el.

El a arătat că "naţiunile, ca şi oamenii, se definesc prin valorile pe care le apără şi prin partenerii pe care îi au".

"Astăzi văd o naţiune pe care Statele Unite se mândresc să o numească aliată şi prietenă. (...) Vă mulţumesc că sunteţi alături de noi şi să ştiţi că vom sprijini România, pe măsură ce continuă să îşi ocupe locul binemeritat de lider european", a mai spus oficialul.

Diplomatul a amintit că în urmă cu zece ani a fost semnată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. "Aceasta recunoştea angajamentul nostru reciproc faţă de valorile democratice, legăturile noastre de prietenie, securitatea noastră şi viziunea comună asupra necesităţii de pieţe şi schimburi libere", a afirmat oficialul american.

Misiunea României în Afghanistan, o dovadă de „temeinicie și curaj”


Potrivit acestuia, Parteneriatul Strategic "a dat o viziune asupra viitorului României.

El a menţionat şi misiunea României în Afganistan.

"În ultimii zece ani, naţiunile noastre au trecut prin multe schimbări, însă viziunile şi promisiunile încorporate Parteneriatului Strategic rămân. Ar fi o neglijenţă din partea mea să nu amintesc de îndată faptul că România a dus la îndeplinire, cu temeinicie şi curaj, garanţiile reciproce de securitate cuprinse în Declaraţia privind Parteneriatul. Ultimul contingent de trupe româneşti tocmai s-a întors din Afganistan şi le datorăm recunoştinţă, avem o datorie pe care nu o vom putea plăti integral niciodată", a mărturisit Muniz, iar cei prezenţi i-au aplaudat pe militarii menţionaţi.

Reprezentantul Ambasadei SUA a adăugat că "eforturile neobosite ale României de îmbunătăţire a interoperabilităţii şi cooperării cu aliaţii NATO, angajamentul de a-şi moderniza armata şi de a încorpora cele mai performante capabilităţi de apărare disponibile ne permit tuturor să răsuflăm uşuraţi".

Totodată, a spus că "România este într-o poziţie bună, pe cale să devină un jucător-cheie în sectoarele tehnologiei, inovării şi energiei paneuropene".

"Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă cei aflaţi la conducerea României nu şi-ar fi onorat obligaţiile în ultimii ani şi nu ar fi creat un mediu propice afacerilor, în sectorul tehnologiei sau în alte domenii. Proiectul autostrăzii Craiova-Piteşti este numai unul dintre exemplele care ne arată cum pot aduce beneficii reale, rapid şi în mod tangibil, o bună supraveghere şi o administrare competentă a fondurilor publice la nivel ministerial", a subliniat Muniz.

România are loc la masa liderilor europeni


Totodată, a menţionat că Statele Unite cred cu sinceritate că, "pentru ca România să îşi preia locul de drept la masa liderilor europeni, progresele viitoare trebuie să fie dominate de respectarea transparenţei şi a statului de drept".

"În urmă cu numai o lună, preşedintele Biden a declarat că un element de bază al politicii de securitate naţională a Statelor Unite este combaterea corupţiei şi că aceasta aduce ameninţări nu numai la adresa securităţii noastre, ci şi a eforturilor noastre de dezvoltare şi chiar la adresa democraţiei", a apreciat el.

În ceea ce priveşte drepturile omului, Muniz a afirmat că "poziţia fermă adoptată în acest domeniu face din România un lider".

"Poziţia adoptată de ţara voastră în ceea ce priveşte evenimentele din Belarus vorbeşte de la sine - este numai unul dintre cele mai recente exemple când România a apărat valorile lumii democratice. Ne-am săturat de actorii maligni constanţi şi de intimidările, corupţia şi propaganda lor. Vom continua să lucrăm împreună la conturarea viitorului naţiunilor şi popoarelor noastre, iar acele ţări care îşi tratează poporul şi vecinii ca pe o pradă şi caută numai să semene discordie aparţin trecutului", a mai afirmat David Muniz.

Totodată, a mulţumit României "pentru perspectiva limpede şi pentru măsurile luate în vederea protejării infrastructurii emergente 5G de controlul străin care nu prezintă încredere" şi "pentru că a îngreunat semnificativ munca formatorilor de opinie maligni şi a propagandiştilor".

La începutul ceremoniei, la care participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu, a fost un survol al aeronavelor româneşti şi britanice: cinci elicoptere Puma, trei cargo (C-130H si C-27J), un Eurofighter al Forţelor britanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel