EXCLUSIV  DC News vă lansează o provocare. Ce a vrut să zică ministrul Anisie? Vâlcu: Mi-e milă de viitorul nostru

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

DC News vă lansează o provocare: ce a vrut să zica ministrul Educației, Monica Anisie, profesoară de limba și literatura română?

Alegeri prezidentiale 2024

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită luni, 31 august. Monica Anisie, profesoară de limba și literatura română, nu a zis nimic jumătate de zi. Abia undeva la ora 15.00, când era dezbaterea cu moțiunea de cenzură, apărea pe pagina sa de Facebook un mesaj dedicat acestui prilej.

”Prin LIMBA ROMÂNĂ, în prezentul european pe care îl trăim sub semnul comuniunii, al multiculturalismului și al diversității, contextualizarea românismului se face între două dimensiuni ale timpului – trecut și viitor. Limba noastră maternă construiește semnele prezentului în care trăim cronologic, ființa noastră națională, afirmând consecvent și argumentat valorile românești în context universal”, a scris Monica Anisie pe Facebook. într-un text care întrece orice imaginație. Nu ați înțeles nimic, nu? Este scris în limba română, dar degeaba...

Jurnalistul Val Vâlcu a făcut un scurt comentariu despre abundența de cuvinte inutile. Dacă Andreea Esca trebuie să citească așa ceva se sufocă, a  spus ziaristul. ”Mi-e milă de elevii care sunt obligați să învețe ceva scris în același stil. Și de viitorul nostru mi-e milă pentru că acei copii, la un moment dat, se vor duce în industrie, în afaceri, în câmpul muncii. Lucruri scrise în acest stil sunt predate la școală”, a mai spus Val Vâlcu.

Așa că vă lansăm o provocare ca la școală: ce comentariu faceți acestui text? 

Iată postarea integrală:

”Astăzi, 31 august, atât în România, cât și în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Limbii Române. În calendarul evenimentelor culturale se înscrie și sărbătoarea limbii, cea care înnobilează educația, consfințind personalitatea poporului, în timp și pentru istorie, prin dimensiunea care definește umanitatea – comunicarea complexă, culturală, afectivă, întru cunoaștere.


Dragi copii, stimați colegi, conștiința apartenenței la poporul român este componenta personalității voastre care vă asigură, în timp, prin educație, certificarea unei legături cu neamul românesc. Numai așa, având conștiința identității lingvistice, culturale, istorice, putem deveni cetățeni respectați ai Europei unite.


Lingvistic, LIMBA ROMÂNĂ - limba noastră maternă - își are adânci rădăcini istorice, care construiesc treptele existenței naționale.


O contribuție importantă la răspândirea limbii române în lume o au și cei care o studiază ca limbă străină. În acest sens, reamintesc parteneriatul Institutului Limbii Române, cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, cu Ambasada României în Franța. Cursurile de Limbă, cultură și civilizație română, ce vor debuta în câteva școli din Franța, în septembrie, vin să întărească ideea că, indiferent de naționalitate, oricine, prin orice modalitate, poate avea un aport considerabil în promovarea limbii române, devenind, astfel, ambasadori culturali ai țării noastre.


Prin LIMBA ROMÂNĂ, în prezentul european pe care îl trăim sub semnul comuniunii, al multiculturalismului și al diversității, contextualizarea românismului se face între două dimensiuni ale timpului – trecut și viitor. Limba noastră maternă construiește semnele prezentului în care trăim cronologic, ființa noastră națională, afirmând consecvent și argumentat valorile românești în context universal.

ANI NOBILI ȘI PLINI DE ROD LIMBII ROMÂNE, la ceas aniversar!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel