Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES realizează, duminică, 24 noiembrie, un exit poll la ieșirea de la urne cu ocazia turului II pentru alegerea Președintelui României. Este singurul sondaj realizat la ieșirea de la urne, independent și auto-finanțat, ale cărui rezultate sunt difuzate GRATUIT către toate platformele media și de informare care doresc să le prezinte publicului.
Demersul IRES are la bază nevoia de a contribui la mecanismele de transparentizare a proceselor electorale și de a crește calitatea informației în spațiul public.
„Exit poll-ul reprezintă un control democratic asupra procesului alegerilor, este o formă de a transparentiza procesul alegerilor. Exit poll-ul nu studiază numai rezultatul votului exprimat, ci analizează și motivațiile pentru care alegătorii se prezintă la urne, care sunt factorii care determină opțiunea de vot și în același timp evaluează cunoștințele oamenilor și modul în care aceștia se raportează la procesul electoral din România. Dacă, la ieșirea din secția de vot, vă veți întâlni cu un operator IRES care vă va solicita să răspundeți la câteva întrebări, înseamnă că ați fost selectat pentru a face parte din eșantionul folosit pentru realizarea studiului exit poll. Vă încurajăm să acceptați invitația operatorului și să răspundeți la întrebările acestuia. Este până la urmă un exercițiu de democrație și de sinceritate față de noi înșine", a explicat Vasile Dâncu, sociolog și fondator IRES.
Cel mai amplu proiect de cercetare electorală derulat în România
Exit poll-ul realizat de IRES este cel mai amplu proiect de cercetare electorală derulat în România, la ieșirea de la urne, cu ocazia alegerilor prezidențiale din acest an. Peste 500 de persoane sunt implicate în întreg procesul de realizare a studiului, 352 dintre acestea fiind operatori de interviu. Toate răspunsurile persoanelor intervievate se colectează pe un dispozitiv mobil cu acces la internet - tabletă (metoda TAPI), printr-o aplicație dedicată și adaptată acestui tip de studii.
La turul I al alegerilor prezidențiale desfășurat în 10 noiembrie 2019, IRES a intervievat 23.003 persoane, iar estimările IRES au avut o abatere medie de 0.7 față de rezultatul final comunicat de către Biroul Electoral Central, în condițiile unei marje de eroare de 2%. Zeci de platforme de media au preluat rezultatele exit poll-ului furnizate de IRES, în turul I, iar peste 3.000.000 de români le-au urmărit la televizor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu