Otrava din mâncare, o campanie DC Medical: Într-un lot de ceapă din județul Tulcea a fost găsită o substanță extrem de toxică, interzisă de mai bine de 30 de ani în România. Nu este un caz singular. Cine ar trebui să vegheze la sănătatea noastră.
Cum ajung substanțele interzise în farfuriile noastre? Cine este răspunzător pentru această problemă de sănătate publică? DDT este un pesticid organoclorurat care a fost utilizat pe scară largă în agricultură în perioada anilor 1940 până în anii 1970.
Cu toate acestea, utilizarea extensivă a DDT-ului a dus la preocupări semnificative legate de impactul său asupra mediului și sănătății umane. DDT-ul este persistent în mediu și se acumulează în lanțurile alimentare, devenind din ce în ce mai concentrat pe măsură ce trece de la organisme mici la cele mari.
A fost asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv cancerul, tulburările endocrine și afectarea sistemului reproducător.
Cum ajunge DDT-ul în farfurie
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență și toxicolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ajunge acest pesticid în farfuriile noastre.
"Concentrația maximă admisă este de ordinul microgramelor, adică. Poate ajunge din agricultură, din solurile contaminate istoric. Principala sursă de expunere este hrana. Legumele, salatele, verdețuri, spanac sunt cultivate în soluri contaminate recent sau poluate istoric. Poate să fie și în... CONTINUAREA PE dcmedical.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu